top of page
Veronika

Jaká strava velmi účinně pomáhá zvládnout COVID-19

Aktualizováno: 17. 3. 2021

Jíst co nejzdravěji může být nyní obzvláště důležité, protože COVID-19 tady s námi ještě nějakou dobu pravděpodobně bude.


Strava a COVID-19

Které jídlo je zdravé, přesto zůstává pro některé lidi matoucí. Ještě stále se někteří z nás nechávají ovlivňovat reklamou a průmyslem vyrábějícím nezdravé potraviny. Pokud se ale podíváme na to, co nám doporučují největší odborníci na výživu a tisíce nezávislých (!) studií (myšleno ty, které nesponzorují velké firmy, masný průmysl atd.), potom ten vzkaz zůstává stále stejný, a to už spoustu let – jídlo, které podporuje naši stravu se skládá z ovoce, zeleniny, celozrnných obilnin a luštěnin.


"Ačkoli rostlinná strava nemůže COVID-19 zabránit, velmi účinně nám ho pomůže zvládnout."

OVOCE + ZELENINA + CELOZRNNÉ OBILNINY + LUŠTĚNINY + OŘECHY + SEMÍNKA

Taková strava posiluje imunitu a snižuje riziko srdečních chorob, cukrovky 2. typu, astmatu, rakoviny a dalších nemocí, díky kterým se pro nás COVID-19 stává nebezpečným.

Statistiky jsou smutné, ale díky nim si můžeme mnohé uvědomit. American Heart Association uvádí, že 10,5 % mrtvých na COVID-19 mělo kardiovaskulární onemocnění, 7,3 % mělo cukrovku, 6,3 % onemocnění dýchacích cest, 6 % vysoký krevní tlak a 5,6 % rakovinu. Další výzkumy zjistily, že 99 % lidí, kteří zemřeli na COVID-19 (resp. s COVID-19) v Itálii, mělo cukrovku nebo plicní onemocnění a 76 % z nich mělo vysoký krevní tlak.

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (The Centers for Disease Control and Prevention) zveřejnilo zprávu založenou na případech COVID-19 ve Spojených státech mezi 12. únorem a 28. březnem 2020. Zjistilo se, že lidé se srdečními chorobami, cukrovkou a chronickým plicním onemocněním jsou vystaveni vyššímu riziku těžkého průběhu COVID-19.

I když více faktorů může zvýšit riziko srdečních chorob, cukrovky a nemoci plic, výzkum ukazuje, že nezpracovaná rostlinná strava pomáhá snížit riziko těchto nemocí, zmírnit jejich průběh nebo je dokonce úplně zvrátit. A proto je dnes nezpracovaná rostlinná strava mnohem důležitější než kdy jindy.

Pokud jde o zdraví srdce, desetiletí výzkumu ukázaly výhody nezpracované rostlinné stravy. Rozsáhlá studie, která zpracovávala data z několika klinických studií a pozorovacích studií, zjistila, že tato strava velmi výrazně snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a riziko úmrtí o 40 %. Výzkum také ukázal, že nezpracovaná rostlinná strava snižuje riziko hypertenze (vysoký krevní tlak) o 34 %.

Přehled publikovaný v JAMA Internal Medicine se zaměřil na 39 studií a také zjistil, že zdravá veganská strava byla spojena s nižším systolickým a diastolickým krevním tlakem ve srovnání s běžnou stravou zahrnující maso a mléko. Studie v časopise Journal of Geriatric Cardiology dospěla k závěru, že konzumace stravy, která je většinou nebo výhradně rostlinná, se zdá být prospěšná jak pro prevenci, tak pro léčbu hypertenze.

Stejně jako srdeční onemocnění může být cukrovce zabráněno a někdy zvráceno zdravou rostlinnou stravou, kterou American Diabetes Association považuje za zdravý dietní přístup k cukrovce. Výzkumy ukazují, že fazole, které si, doufám, všichni nashromáždili ve svých spižírnách, mohou být zvláště užitečné při zlepšování hladiny glukózy v krvi, inzulínu, hladin triglyceridů a LDL („špatného“) cholesterolu.

Může vás to překvapit, ale výživa také hraje roli ve zdraví plic. (https://www.chutprirody.cz/post/dobra-zprava-pro-vsechny-trpici-astmatem)


Nový přehled zjistil, že rostlinná strava může pomoci při prevenci a léčbě astmatu. A to pravděpodobně díky konzumaci velkého množství antioxidantů a vlákniny, což má pozitivní vliv na zánětlivost, oxidaci a střevní mikrobiom.

Ovoce, zelenina, celozrnné obilniny a luštěniny jsou samozřejmě také naloženy živinami – jako je beta-karoten, vitamin C, vitamin E, zinek, draslík... které mohou posílit imunitní funkci. A o to bychom se měli právě teď všichni snažit. Ačkoli rostlinná strava nemůže COVID-19 zabránit, velmi účinně nám ho pomůže zvládnout.

  1. Omezte sůl na maximálně 5 g soli denně Podívejte se, kolik soli obsahuje sýr nebo salám, který máte v lednici. Často je to kolem 35 g soli na 100 g. Což je dávka na celý den.

  2. Úplně vyřaďte zpracované potraviny Rychlé občerstvení, limonády, cukrovinky, zmrzliny, uzeniny (včetně šunky), sýry…

  3. Omezte živočišné potraviny na minimum nebo je úplně vyřaďte Zcela vyřaďte červené maso, tučné mléčné výrobky, omezte spotřebu vajec.

  4. Vyhýbejte se cukru https://www.chutprirody.cz/post/ktere-jidlo-zpusobuje-starnuti-pleti-zhorsuje-pamet-a-navic-se-vam-prilepi-na-bricho-ve-forme-tuku Používejte na slazení sladká jablka, rozinky, datle, datlový „cukr“, datlový sirup…

  5. Nesmažte a nekonzumujte smažené potraviny Ani maso pečené v tuku. Ani hranolky, krokety, smažený květák... Používejte rostlinné oleje jako olivový, řepkový nebo rýžový, ale velmi s nimi šetřete. A nesmažte.

  6. Zařaďte celozrnné potraviny Kupujte pouze pečivo s označením celozrnné. Nekupujte cereální, vícezrnné, šestizrnné – to jsou jen marketingové triky. Pečte pouze z celozrnné mouky. Můj tip jsou mouky Probio. Najděte si celozrnné těstoviny, které vám budou chutnat. Také celozrnný kuskus, jáhly, quinou, polentu, kukuřici...

  7. Každý den zařaďte luštěniny Podívejte se na naše recepty a uvidíte, jak je to snadné. https://www.chutprirody.cz/recepty

  8. Jezte hodně ovoce https://www.chutprirody.cz/post/barevny-a-sladky-lek-z-prirody Cukru v ovoci se vůbec nemusíte bát. Dejte si každý den několik kusů či hrstí ovoce.

  9. Jezte hodně zeleniny - zařaďte listovou (špenát, kadeřávek, polníček, řeřicha, salát, rukola...) - křížatou (brokolice, květák, ředkvička, ředkev...) - cibulovou (cibule, česnek, pažitka, pórek...) - jinou (mrkev, celer, batáty...)

  10. Zařaďte každý den hrst ořechů - lískové, vlašské, kešu, mandle - jezte pouze 1 až 2 para ořechy denně (velké množství selenu)

  11. Jezte každý den 1–2 lžíce mletého lněného semínka https://www.chutprirody.cz/post/zazrak-jmenem-lnene-seminko Občas vyměňte za sezamová, chia, slunečnicová, dýňová...


Zdroje:

  1. https://www.pcrm.org/news/blog/diet-can-fight-diseases-linked-poor-covid-19-outcomes

  2. https://www.pcrm.org/health-topics/asthma

  3. https://care.diabetesjournals.org/content/diacare/suppl/2019/12/20/43.Supplement_1.DC1/Standards_of_Care_2020.pdf

  4. https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/vegetarians-have-lower-blood-pressure

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page