top of page

Barevný a sladký lék z přírody

Aktualizováno: 20. 3. 2020

Víte, co obsahuje nejvíce antioxidantů hned po bylinkách a koření? Co nám nabízí ochranu proti rakovině, chrání játra, mozek i srdce a celkově prodlužuje a zlepšuje kvalitu života? To všechno zabaleno v barevném a sladkém balíčku?


Barevný a sladký lék z přírody

Bobuloviny

K bobulovinám patří nejen borůvky, ale i třešně, višně, jahody, ostružiny, brusinky, angrešt, rybíz, maliny, vinná réva, arónie, josta, goji, moruše, akai… Podobné zdravotní benefity jako bobuloviny má také granátové jablko.


"Jaké bobuloviny? Tady je jednoznačná odpověď. Všechny druhy. Nejlépe ty, které mají zrovna sezónu. A v zimě pak sušené nebo mražené."

Jak nám pomáhají

Vyšlo již mnoho studií o antioxidačních, protizánětlivých a proti-rakovinových účincích bobulovin. Ukázalo se, že jsou účinné pro prevenci a léčení srdečních chorob, cukrovky, poruch erekce, bakteriálních infekcí, poškození kůže způsobené ultrafialovým zářením, snižují bolest při osteoartróze, zlepšují kvalitu spánku atd.


Jejich síla byla objevena na konci 80. let, kdy vědci objevili kyselinu elagovou, která se ukázala jako velmi účinná k potlačení nádorů. Později bylo zjištěno, že nejvíce této kyseliny obsahují právě bobuloviny, které obsahují další velmi účinné antikarcinogenní fytochemické látky.


Kolik jich sníst

V jedné úžasné studii, kdy byly jahody podávány diabetikům, se ukázalo, že již 5 jahod denně, zlepší hodnoty cukru v krvi a sníží zánětlivost. I kdybyste měli sníst jen 5 jahod denně, uděláte velký krok ke zdraví. Ale pan doktor Greger vám, ve své báječné knize Jak nezemřít, doporučuje sníst alespoň půl hrnku čerstvých bobulovin nebo čtvrt hrnku sušených. Třeba rozinek. Co se mražených týká, ukázalo se, že většina živin v nich zůstává zachována i po zmražení.


Jaké bobuloviny

Tady je jednoznačná odpověď. Všechny druhy. Nejlépe ty, které mají zrovna sezónu. A v zimě pak sušené nebo mražené. A pokud pracujete na počítači, tak si pořiďte na zahrádku černý rybíz, který zlepšuje projevy syndromu počítačového vidění.


Zařaďte tento sladký a barevný poklad z přírody do svého každodenního jídelníčku a těšte se nejen z jejich výborné chuti, ale i z jejich mocné síly.



Zdroje:

  • Berries for Inflammation & Osteoarthritis Treatment, Michael Greger M.D. FACLM June 24th, 2019

  • Joel Fuhrman, MD., Super Imunita

  • Stoner GD, Dombkowski AA, Reen RK, et al. Carcinogen-altered genes in Rat esophagus positively moulated to normal levels of wxpression by both raspberries and phnylethyl isothiocyanate. Cancer Res 2008; 68(15):6460-67

  • Michael Greger, MD., Jak nezemřít

  • Schell J, Scofield RH, Barrett JR, et al. Strawberries Improve Pain and Inflammation in Obese Adults with Radiographic Evidence of Knee Osteoarthritis. Nutrients. 2017;9(9).

  • Paredes-lópez O, Cervantes-ceja ML, Vigna-pérez M, Hernández-pérez T. Berries: improving human health and healthy aging, and promoting quality life--a review. Plant Foods Hum Nutr. 2010;65(3):299-308.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page