top of page

Zázrak jménem lněné semínko

Aktualizováno: 20. 3. 2020

Kdyby existovala zázračná pilulka, která by nás chránila před rakovinou, vysokým tlakem, aterosklerózou, srdečními nemocemi, efektivně snižovala celkový i LDL cholesterol a triglyceridy… kolik byste za ni zaplatili? Tohle všechno a mnohem víc totiž umí lněné semínko, takže vám bude stačit zhruba 10 Kč za 100 gramů.


Lněné semínko

Pro své léčivé účinky bylo ceněno již od starověkého Říma, kdy ho používal i sám Hippokrates při léčbě svých pacientů. Lněné semínko se řadí k nejbohatším rostlinným zdrojům omega-3 esenciálních mastných kyselin. (Nedostatkem omega-3 trpí většina české populace.) Obsahuje vitamíny a minerály, ale vyniká i tím, že obsahuje vysoké množství lignanů, které jsou sice přítomny prakticky ve všech rostlinách, ale lněné semínko jich obsahuje zhruba stokrát více než jiné potraviny. A k čemu je potřebujete?


“Najdete zde vitamín E ve formě gama, který je pak velmi účinný v prevenci rakoviny prsu a prostaty.”

Lněné semínko a rakovina

Lignany jsou fytoestrogeny tlumící účinky estrogenu produkovaného lidským tělem. To je také důvod, proč je lněné semínko považováno za „první pomoc“ při bolesti prsou před menstruací. Ještě důležitější ovšem je, že snižuje nebezpečí vzniku rakoviny prsu u žen a prostaty u mužů a snižuje agresivitu i ostatních druhů rakoviny. Zvláštní zájem si zaslouží studie, která prokázala, že když podáte tyto semínka ženám, které mají rakovinu prsu, jejich nádor vykazuje pomalejší růst. Tím si zvyšují naději na přežití ve srovnání se ženami, které lněné semínko nejedí.


Lněné semínko a vysoký tlak

Jsou také výborná v boji s vysokým krevním tlakem. Několik studií potvrdilo mimořádné účinky při léčbě a prevenci hypertenze. Lněná semínka dokonce dokázala snížit systolický a diastolický tlak pacientů lépe než léky na hypertenzi. Mohou mít až dvakrát či dokonce třikrát silnější účinky než tyto léky a jejich vedlejší účinky jsou vyloženě příznivé.


Antioxidanty, vitamíny a minerály

Ve stovkách lékařských studií bylo prokázáno, že značně prodlužují život a chrání před nemocemi. Jsou nabitá antioxidanty, které nás chrání před volnými radikály. Najdete zde vitamín E ve formě gama, který je pak velmi účinný v prevenci rakoviny prsu a prostaty. A spolu s lignany tvoří velmi účinnou ochranu. Najdete zde také vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, kyselinu listovou, niacin, flavonoidy, fenolové kyseliny…


Jak ho používat

Doufám, že jsem vás přesvědčila, že byste ho měli zařadit do svého jídelníčku. Abyste ze lněného semínka dostali všechny ty úžasné živiny, je třeba ho pomlít. Třeba v mlýnku na mák a pak nejlépe uchovávat v mrazáku. Používejte na posypání jídel; do salátů, na polévku, na těstoviny, na namazaný chléb, do luštěninových pomazánek. Stačí vždy přidat trochu. Za den by to pak měla být zhruba jedna polévková lžíce pomletého semínka.


Dávejte přednost lněnému semínku před lněným olejem. Ten je náchylný ke žluknutí, musí být uchováván v lednici, nesmí mít nepříjemný zápach. Navíc už je to zpracovaná potravina, která vám nikdy nedá tolik jako celé semínko.


Je neuvěřitelné, jak obrovsky prospěšné může být tak malé semínko. A tak malá cena za tak velký zázrak.


Hodně zdraví a jdeme mlít.



Zdroje:

  • Nutrion fact, Preventing Breast Cancer with flax seeds - https://nutritionfacts.org/2016/05/26/preventing-breast-cancer-with-flax-seeds/

  • Joel Fuhrman, M.D., Super Imunita

  • Michael Greger M.D., Jak nezemřít

  • Igor Bukovský, Miniencyklopedie přírodní léčby

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page