top of page

Dobrá zpráva pro všechny trpící astmatem

Vědci z Výboru lékařů pro zodpovědnou medicínu přišli se skvělou zprávou pro všechny trpící astmatem. Ještě větší radost můžeme mít z toho, že v týmu těchto skvělých vědců byla i naše úžasná paní doktorka Hana Kahleová.


Astma a nezpracovaná rostlinná strava

Podle studie publikované v publikaci Nutrition in Clinical Care pomáhá nezpracovaná rostlinná strava prevenci a léčbě astmatu. Vědci z Výboru lékařů pro zodpovědnou medicínu zkoumali důkazy týkající se astmatu a stravovacích návyků u dospělých a dětí.


Procento nemocných průběžně narůstá tak, jak lidstvo konzumuje stále více tzv. „západní“ stravy. Strava, která klade důraz na ovoce, zeleninu, celozrnné obilniny a luštěniny a minimalizuje nasycený tuk, transtuk a zpracované potraviny, snižuje riziko astmatu a může zlepšit kontrolu astmatu.


Autoři upozorňují na pozitivní účinky konzumace nezpracovaných rostlinných diet bohatých na antioxidanty a vlákninu, které zmírňují zánětlivá onemocnění, oxidační procesy, zlepšují střevní mikrobiom atd. Naopak bylo zjištěno, že konzumace mléka zvyšuje riziko astmatu a zhoršuje symptomy u pacientů s astmatem.


Zdroj:

  • Alwarith J, Kahleova H, Crosby L, et al. The role of nutrition in asthma prevention and treatment. Nutr Clin Care. Published online March 13, 2020.


Přečtěte si:

  • Co je to nezpracovaná rostlinná strava a jak sestavit jídelníček, aby v něm nic nechybělo a navždy se rozloučit nejen s astmatem – více se dozvíte v sekci PREMIUM

  • A také jaké jídlo doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO) – budete překvapeni, čtěte ZDE

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page