top of page

Které jídlo způsobuje stárnutí pleti, zhoršuje paměť a navíc se vám přilepí na břicho ve formě tuku?

Co se děje v těle, když ho sníte a jak ho z jídelníčku vyřadit.


Cukr a jeho vliv na naši zdravotní kondici

Cukr. Byla jsem na něm závislá. Dokud jsem nepochopila souvislosti mezi jídlem a zdravím, nebyla žádná sladkost v mém dosahu v bezpečí. Teď už ano. Co mě vyzbrojilo takovou sebekázní? Je to snadné, vím přesně, co je cukr zač. Po přečtení vás snad také přejde chuť.


"Cukr je... i tam, kde byste ho nečekali. Třeba v kečupu, mražené pizze, v instantních polévkách, v rohlíkách, v hamburgeru... a to v mnohem větším množství, než byste čekali."

Stačí jedna čokoládová sušenka a váš krevní oběh se zaplaví cukrem. Celé vaše tělo se tak stane „lepivé“ od cukru. Bílkoviny a tuky se při vystavení cukru „taví“ a oxidují (stávají se glykovanými). Takové látky následně vedou ke stárnutí a rozvoji či zhoršení mnoha degenerativních onemocnění, jako jsou cukrovka, ateroskleróza, Alzheimerova choroba apod.

Konzumace cukru způsobuje, že se vytvářejí na kůži vrásky, zhoršuje se zrak, ztrácí se elasticita svalů, zhoršují se funkce mozku… To vše jsou projevy stárnutí. Každá lžička cukru nás udělá staršími. Navíc přebytek cukru se uloží ve formě tuku. Aby to vše nestačilo, na cukru si můžete vyrobit závislost. Spouští totiž v mozku biochemické reakce jako třeba nikotin nebo kokain.

Teď když moje oči upoutá nějaká sladkost... Řeknu si, „tahle věc mě udělá starší“. Způsobí praskání kůže, ztuhnutí mých tepen, vede k Alzheimerově chorobě atd. a navíc se mi přilepí na zadek. Opravdu to chci jíst? Stojí to za to?

Ne, nestojí.

Cukr je v čokoládě, zmrzlině, zákuscích, sušenkách, limonádách, ale také pečlivě schovaný i tam, kde byste ho nečekali. Třeba v kečupu, mražené pizze, v instantních polévkách, v rohlíkách, v hamburgeru... a to v mnohem větším množství, než byste čekali.

Ať už je kdekoli, pořád je to sladký jed. Stejně jako otrávené jablko ve Sněhurce.

Jak odolat sladkému pokušení?

1. Nemějte nezdravé sladkosti doma

Pokud je budete mít doma, až přijde krize, skončí ve vašem žaludku. Cože? Pro děti. A dětem ho snad dávat chcete? Pak s nimi běžte k zubaři a dívejte se, jak trpí a celou dobu si říkejte: „za to můžu já“.


Raději se zásobte sladkým ovocem, i tím sušeným. Můžete sladit datlovým „cukrem“. Není to vlastně cukr, jen rozemleté usušené datle. Nebo jablečnou přesnídávkou, rozinkami...

2. Než vyrazíte na nějakou společenskou akci, kde se bude servírovat sladké,

zdravě se doma najezte. Také můžete vzít se sebou třeba hrozny nebo nakrájený meloun. Uvidíte, že budete mít úspěch.

3. Než strčíte něco sladkého do pusy,

zeptejte se sami sebe, jestli to za to stojí. Zopakujte si, co se bude dít ve vašem těle – viz začátek článku a představte si, jak se budete cítit provinile pár minut poté.

4. Odejděte od místa pokušení

a soustřeďte se na něco jiného. Za chvilku si na sladké jedovaté pokušení ani nevzpomenete.

5. Vypijte velkou sklenici vody, a pokud to nepomůže, dejte si nějaké ovoce

Tak určitě chuť na něco sladkého zaženete.

6. Pokud se bez cukru dokážete obejít měsíc,

pokušení bude pak už mnohem menší. Je to jen otázka zvyku. Je to vlastně odvykací doba. Čím déle vydržíte, tím menší bude pokušení.

7. Domluvte se s kamarádkou/kamarádem,

že přestanete jíst cukr a kdykoli se uvidíte, řekněte si, jak to zvládáte. A myslete na to, že pokud zůstanete silní, pomůžete i jí/jemu.

8. Už jste si kousli...

Ajajaj. No nevadí. Hlavně si neříkejte, že teď už to můžete dojíst všechno a klidně i ještě toto a tamto. Řekněte si třeba, že za každé kousnutí uděláte 20 dřepů. 5 kousnutí krát 20 dřepů... uff

9. Já si nedokážu dát malý kousek

Jen to probudí moje chutě a chci víc. Raději si nedám ani malý kousek. Asi jako kuřák si nemůže dát po pár týdnech nekouření jen jednu cigaretu.

10. Pochvalte se vždy, když odoláte

A odměňte se. Třeba melounem.

11. Jezte každý den ovoce,

dodáte tělu cukr ve zdravé podobě a nebudete mít takovou chuť na ten nezdravý.

12. Sladidla nejsou řešením

Nejsou vůbec zdravější než cukr. Některá jsou právě naopak ještě horší. Raději použijte datlový „cukr“, malou lžičku medu, prachandu (usušené namleté hrušky), rozinky, v nejhorším malou lžičku třtinového cukru… Hlavně ne průmyslově zpracované sladkosti (tyčinky, lízátka, bonbony, sladké pečivo, limonády...)

13. Dnes je možné koupit i sirup bez cukru

– jen z ovoce. Takže pokud občas potřebujete sladké pití, zavítejte do obchůdku se zdravou výživou.

Přeji vám sladký život bez cukru

Veronika


Zdroje:

  • 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583887/

  • 2. https://www.doctorklaper.com/sugar

  • 3. https://cs.wikipedia.org/wiki/Kone%C4%8Dn%C3%A9_produkty_pokro%C4%8Dil%C3%A9_glykace

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page