top of page
Veronika

Hubnoucí jídelníček na týden. Značka: ZDRAVĚ

Aktualizováno: 17. 3. 2021

Plavková sezóna se blíží a vy máte ještě (nebo stále) pár kilo navíc. A samozřejmě chcete být do plavek krásná, že? A co kdyby to šlo rychle, zdravě a bez jo-jo efektu. S nezpracovanou rostlinou stravou dle lékařů (*) to jde hravě a chutně.


Krásná do plavek

Tuto dietu držte maximálně týden a pak přejděte na klasický zdravý jídelníček, který najdete na našich stránkách. Před jakoukoli změnou vašeho stravování, i před touto dietou, se vždy poraďte s lékařem, a to platí dvojnásob, pokud berete nějaké léky.


Přerušované hladovění

Dvakrát týdně si udělejte odlehčovací den. Jak? Úplně jednoduše vynecháte večeři. Dejte si jen snídani a pak oběd. Žádná svačina, žádná večeře, žádné „pouze“ oříšky nebo ovoce. Nechte vaše tělo, aby se mohlo očistit a taky zhubnout. Bude to po vás vyžadovat trochu pevné vůle, ale bude to stát zato. Uvidíte, jak vám bude ráno dobře, a budete se těšit na snídani.

Přerušované hladovění pro ženy

Pokud nejste ovlivněny například hormonální antikoncepcí, můžete mít před nebo během menstruace větší hlad (já mám), prostě vynechat večeři nejde a mohla bych se stát nebezpečnou pro své okolí. Ale po menstruaci to jde naopak velmi snadno.

Váhy a míry nehledejte

Nehledejte, kolik gramů vloček, rýže atd. máte sníst. Nenajdete. Množství u receptů je orientační. Snězte, kolik potřebujete, ale nepřejídejte se. Jediné pravidlo je: snězte více syrové zeleniny než jídla. (Toto pravidlo neplatí pro zimní období, kdy bychom měli syrovou zeleninou spíše šetřit a dopřát si teplé jídlo)

Jak s jídelníčkem pracovat?

Libovolně si můžete prohodit snídaně a klidně si vybrat jenom jednu nebo dvě a ty střídat. Pouze po dni bez večeře je optimální „večer připravená ovesná kaše“, která je ideálním jídlem do prázdného bříška. Můžete přeházet i obědy a večeře zde jsou sestaveny tak, abyste co nejméně času strávili v kuchyni, proto se jídla opakují.

Pitný režim

Dodržujte pitný režim, stále platí, že máte vypít cca 2 litry vody. A trochu více, pokud sportujete, máte nadváhu nebo je velké teplo.

Recepty

Všechny recepty najdete na stránkách www.chutprirody.cz, ale zkušenější kuchaři ani recept nepotřebují. Jen nezapomeňte, že není žádoucí sníst více jak jednu malou lžičku oleje na jedno jídlo. Pozor dávejte i na majonézy apod.


 

JÍDELNÍČEK "7 DNÍ KE KRÁSNĚJŠÍMU TĚLU"

Den PRVNÍ

Snídaně: ovesná kaše s ovocem

(max 1 hrnek ovesných vloček, lžíce rozinek, 1 hrnek ovoce, hrnek rostlinného mléka, lžíce ořechů nebo mandlí, 1 lžíce datlového sirupu, lžička mletých lněných semínek, vitamín D 2 000 IU – pokud lékař neurčil jinak)

Oběd: celozrnné těstoviny se špenátem a čočkou – recept na stránkách, syrová zelenina, lžička mletých lněných semínek

Večeře: dva plátky celozrnného chleba, 4 lžíce fazolové pomazánky, velký kopec čerstvé zeleniny bez oleje a majolky, lžička mletých lněných semínek


Den DRUHÝ

Snídaně: dva plátky celozrnného chleba, 4 lžíce fazolové pomazánky, ředkvička nebo ředkev, neomezeně a povinně čerstvá zelenina, lžička mletých lněných semínek, 1 para ořech, vitamín D 2 000 IU – pokud lékař neurčil jinak, jablko

Oběd: zlatá rýže natural s restovaným tofu – recept na stránkách, syrová zelenina, lžička mletých lněných semínek

Večeře: voda, hodně vody

Den TŘETÍ

Snídaně: večer připravená ovesná kaše, vitamín D 2 000 IU


  • po dni bez večeře je to to nejlepší pro vaše bříško

Oběd: zlatá rýže natural s restovaným tofu – recept na stránkách, syrová zelenina, lžička mletých lněných semínek

Večeře: večeře z jednoho hrnce neboli stew – recept zde, syrová zelenina, lžička mletých lněných semínek

Den ČTVRTÝ

Snídaně: miso polévka s brokolicí a quinoa, lžička mletých sezamových semínek, 1 para ořech, vitamín D

Oběd: večeře z jednoho hrnce neboli stew, syrová zelenina

Večeře: miso polévka, syrová zelenina, lžička mletých lněných semínek

Den PÁTÝ

Snídaně: ovesná kaše s ovocem, rostlinným mlékem, lžíce oříšků, vitamín D

Oběd: rychlé špagety z jednoho hrnce, syrová zelenina, lžička dýňových semínek


Večeře: zeleninový salát s marinovaným tofu a kešu dresinkem, lžíce červené quinoy, lžíce dýňových semínek

Den ŠESTÝ

Snídaně: cizrnová pomazánka, dva plátky chleba, jarní cibulka, čerstvá zelenina, lžička mletých lněných semínek, vitamín D

Oběd: zeleninový salát s marinovaným tofu, kešu dresinkem a plátkem celozrnného chleba nebo lžíci červené quinoy...

Večeře: voda, hodně vody

Den SEDMÝ

Snídaně: večer připravená ovesná kaše, vitamín D


Oběd: celozrnné nudle s kvašeným zelím a cizrnou, čerstvá zelenina


Večeře: salát z čerstvých rajčat, bazalkového tofu a další zeleniny

 

Očistný proces?

Ještě vás musím upozornit na očistný proces, který u vás pravděpodobně nastane, v závislosti na tom, jak jste doteď jedli... ehmmm, pravděpodobně půjdete tak dvakrát denně trochu svižněji na toaletu. Nepanikařte, tělo se jen zbavuje existujícího nepořádku a je to úplně normální.

Čím lépe jste jedli, tím bude průběh detoxikace snadnější. A naopak.

Celozrnné obilniny a natural rýže

Ať vás ani nenapadne použít bílý chléb, bílé těstoviny nebo loupanou rýži. Přišli byste o to nejcennější, co obilniny nabízí. Nejen o vlákninu, ale i minerály, vitamíny a fytoživiny. A tělo si o ně řekne větším pocitem hladu, únavou, nervozitou, popraskanými koutky rtů...


(*) seznam lékařů doporučujících nezpracovanou rostlinou stravu: Michael Greger, M.D., T.Colin Campbell, Ph.D., Thomas M. Campbell, M.D, Hiromi Shinya, M.D., Neal Barnard, M.D, John A. McDougall, M.D., Caldwell Esselstyn, M.D., Joel Fuhrman, M.D., Michael Klaper, M.D., Dean Ornish, M.D., …

Zřeknutí se odpovědnosti

Před jakoukoli změnou stravy se vždy poraďte s lékařem. To platí dvojnásob, pokud berete nějaké léky. Zejména léky na ředění krve. Autorka diety se zříká veškeré odpovědnosti za škody na zdraví způsobené touto dietou nebo jinou dietou. Dietu nedržte, pokud jste těhotná, kojíte, berete nějaké léky… Jakoukoli změnu stravy vždy předem konzultujte se svým lékařem. Nejlépe lékařem, který se zdravé stravě věnuje. Například báječným panem doktorem Igorem Bukovským.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


bottom of page