top of page
Veronika

Tři způsoby jak dostat sexuální hormony do rovnováhy

Aktualizováno: 20. 3. 2020

Dnešní způsob života může pěkně zamíchat s našimi pohlavními hormony. To často vede až k poruchám plodnosti, štítné žlázy, snížení chuti na sex atd.

Bohužel také k rakovině a srdečním chorobám. 3 snadné kroky, jak dostat naše hormony do rovnováhy, nám poradí paní doktorka Janice Stangerová.


Sexuální hormony a jejich rovnováha

Určitě znáte estrogen a testosteron, ale pohlavních hormonů existuje mnohem víc.

Možná si neuvědomujete, že i ženy produkují a používají testosteron a i muži produkují a používají estrogen. Těla obou pohlaví mohou převést testosteron na estrogen. Všechny pohlavní hormony jsou pro vás důležité, ať už jste muž nebo žena. Takže jak dostat hormony do rovnováhy a užívat si zdravého života, nejen toho sexuálního?


"Řada studií zvažovala změny ve stravě v Japonsku po druhé světové válce. V 50 letech od roku 1947 do roku 1997 se příjem mléka, masa a vajec zvýšil 20, 10, respektive 7krát. Během této doby se úmrtnost na rakovinu prsu zhruba zdvojnásobila a úmrtnost na rakovinu vaječníků se zvýšila čtyřikrát."

1. Pečlivě zvažte, než začnete užívat doplňkové hormony

Některé zdravotní problémy, mohou být léčeny doplňkovým estrogenem, testosteronem nebo jinými pohlavními hormony. Než se rozhodnete, zda použijete hormony, ujistěte se, že důkladně rozumíte potenciálním přínosům a rizikům – a pečlivě je zvažte – protože hormony ovlivňují celé vaše tělo. Zvažte, zda existuje alternativní léčba založená na důkazech, jakož i její výhody a rizika. Pokud používáte hormonální antikoncepci, ujistěte se, že rozumíte možným vedlejším účinkům. Víte o nich?


O skvělé možnosti nehormonální antikoncepce si můžete přečíst ZDE.


Miliony mužů a žen hledají doplňkové hormony pro vágní účely, jako je hubnutí, nízká energie nebo snaha získat ztracenou mladistvost. V takovém případě rizika téměř vždy převáží nad potenciálními přínosy. To platí bez ohledu na to, jaký druh hormonů používáte.

Těmto doplňkům se vyhněte.


Estrogen je klasifikovaný jako známý lidský karcinogen, který je spojen s rakovinou dělohy i prsu. Doplňkový nebo nadměrný estrogen byl také spojen s rakovinou vaječníků, rakovinou prostaty, demencí a mrtvicí.


Testosteronové doplňky byli zase spojeny s rizikem onemocnění srdce a poruchami duševního zdraví. K hormonální léčbě by se mělo přistupovat pouze v naléhavých případech a patří do rukou pouze informovaného lékaře.


2. Vyhněte se endokrinním disruptorům v životním prostředí

Některé chemikálie narušující endokrinní systém. Jsou schopné změnit produkci a / nebo funkci mnoha hormonů. Takové látky lze nalézt všude v moderním prostředí, včetně pesticidů, plastů, zpomalovačů hoření, potravin, oděvů, vonných látek, léčiv, vaření a jídla a výrobků pro osobní péči a čištění. Nepříznivé účinky mohou být spojeny poruchami plodnosti, nervového systému a imunity. I malá množství mohou být škodlivá.


Jak tato rizika eliminovat?

  • pokud je to možné, nakupujte biopotraviny nebo potraviny z ověřených zdrojů, farmářů, přebytky ze zahrádek

  • vyhýbejte se pesticidům

  • používejte nerezové, skleněné nebo keramické nádobí a skladovací nádoby nebo nádoby bez BPA

  • perte nové oblečení dříve, než je vezmete na sebe

  • vyhýbejte se kosmetice s přidanou vůni (jinou než rostlinné oleje) – více o parfémech bez chemických složek zde

  • perte a uklízejte s přírodními prostředky – více informací o nich zde


3. Omezte živočišné potraviny

Všechna zvířata – včetně savců, ptáků a ryb – potřebují hormony pro své vlastní fungování. Hormony, které produkují, se stávají součástí jejich masa a mléka, které konzumujete, pokud jíte maso, drůbež, ryby, vejce nebo mléčné výrobky.


Mléko a vejce obsahují největší množství estrogenu. Mléčné výrobky mají dnes vyšší hladiny estrogenu vzhledem ke skutečnosti, že moderní dojnice jsou většinou březí a během březosti u nich výrazně stoupne produkce estrogenu = vyšší hladiny estrogenu v mléku.


Tyto hormony se pak dostávají konzumací mléka do našich těl. Jedna studie nechala dospělé muže a děti, které ještě nedosáhly puberty, vypít asi půl litru kravského mléka. Muži i děti měli po konzumaci mléka zvýšenou hladinu estrogenu a progesteronu (další ženský hormon) v krvi i moči. Sekrece testosteronu byla u mužů potlačena.


Řada studií zvažovala změny ve stravě v Japonsku po druhé světové válce. V 50 letech od roku 1947 do roku 1997 se příjem mléka, masa a vajec zvýšil 20, 10, respektive 7krát. Během této doby se úmrtnost na rakovinu prsu zhruba zdvojnásobila a úmrtnost na rakovinu vaječníků se zvýšila čtyřikrát. Míra úmrtnosti na rakovinu prostaty se zvýšila 25krát. Vědci se domnívají, že za dramatické zvýšení úmrtnosti na reprodukční rakovinu může být zodpovědný estrogen v mléčných výrobcích.


Všechny tři strategie k vyvážení vašich pohlavních hormonů jsou důležité. Vyhýbání se živočišným potravinám může být nejúčinnější – a nejvíce přehlížené.


Co můžete udělat pro vaše zdraví dnes?

  1. Neužívejte žádné doplňkové hormony, pokud nemusíte

  2. Dnes je již na trhu spousta přírodní kosmetiky, která je stejně kvalitní jako klasická, ale je mnohem ohleduplnější k vašemu zdraví. Snadno si dnes vyberete i přírodní barvu na vlasy ve vašem požadovaném odstínu – největší výběr naleznete ZDE.

  3. Úklidové a prací prostředky mají dnes stejnou účinnost, někdy i větší, než klasické a dávno už neplatí, že jsou dražší. Více info ZDE.

  4. Ach ty krabičky na jídlo. Pokud potřebujete lehkou krabičku na svačinu, vybírejte takovou z nezávadného plastu. Já používám například tyto.

  5. V dnešní době existují i jiné, velmi účinné a velmi pohodlné, formy antikoncepce než jen hormonální antikoncepce a kondom. Přečtěte si článek o malém růžovém nehormonálním zázraku zde. Caya je finančně velmi výhodná, ekologická, nehormonální a zdravotně nezávadná.

  6. Vyzkoušejte některé z našich ověřených receptů z rostlinných surovin ZDE


Přeji Vám život v rovnováze

Veronika


Jakou stravu doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO) si můžete přečíst ZDE.



Zdroj:

  • volný překlad článku paní doktorky Janice Stangerové, PhD dostupný na: https://www.forksoverknives.com/3-strategies-keep-sex-hormones-balanced/#gs.i42llo


*Úřad pro kontrolu potravin a léčiv USA

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page