Zbožňuji krémové omáčky a krémové dresinky. A je báječné, že teď už po nich netloustnu. A tady je recept na jedno takové krémové jídlo. Na takové, po kterém se netloustne.
Suroviny:
celozrnné těstoviny dle vašeho výběru
1 cibule
3 stroužky česneku
1/2 hrnku zeleninového vývaru (nebo vody)
8 žampiónů
1 lžíce francouzské hořčice
sůl
půl hrnku kešu ořechů
2 lžičky citrónové šťávy
2 lžíce celozrnné špaldové mouky
1 hrnek uvařené cizrny
1 lžíce lahůdkového droždí
Postup:
Zalijeme ořechy, aby byly téměř potopené, přidáme citrónovou šťávu a lahůdkové droždí a necháme stranou.
Uvaříme těstoviny.
Orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme česnek a žampiony a restujeme, dokud žampiony nejsou zlaté. Zalijme vývarem, přidáme mouku, hořčici a 5-10 minut povaříme.
Rozmixujeme ořechy a přilijeme do omáčky, osolíme, promícháme a přidáme těstoviny. Promícháme a ihned podáváme.
Na talíři ozdobíme řeřichou, petrželkou nebo pažitkou.
Podáváme třeba se salátem z listové zeleniny.
Jídlo by bylo perfektní doplnit o brokolici vařenou v páře. Stačí jí cca 8 minut a pak ochladit v ledové vodě. Zůstane krásně zelená a nebude blátivá. Naopak. Bude luxusní.
Proč zase kombinace
ZELENINA + LUŠTĚNINA + OBILNINA?
Protože tak dostanete plnohodnotné jídlo se spoustou živin. Díky kombinaci obilniny a luštěniny bude jídlo obsahovat všechny důležité aminokyseliny v optimálním poměru. Však víte, že naše babičky vařily třeba hrách a kroupy, že?
A pokud hotové jídlo posypete mletými semínky a připojíte salát z listové zeleniny, tak máte výživovou bombu, kterou vám nedá žádný, opravdu žádný, výživový doplněk.
Při psaní článků nečerpám ze zábavných časopisů, ani jiných internetových portálů. Články vycházejí z odborných studií a práce skvělých lékařů, kteří zasvětili výživě člověka svůj život. Více o nich si můžete přečíst ZDE.
Článek, který vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) ohledně výživových doporučení, si můžete přečíst ZDE.
Nejlepší suroviny na parádní houbový stroganoff si můžete nakoupit ZDE.
Commentaires