Tohle byla taková rychlá večeře, ale tak chutnala, že se musím podělit o recept. Mám ráda tyhle večeře z jednoho hrnce, všichni, kdo po sobě musí sami uklidit kuchyň, vědí proč.
Suroviny:
1 lžíce oleje
2 cibule
2 mrkve
1/3 celeru
4 stroužky česneku
1 červená paprika
1 hrnek červené čočky
3 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
1/2 hrnku pasírovaných rajčat (nebo kečupu)
1/2 hrnku rostlinného mléka
1/2 lžičky mahá nebo drceného kmínu
1/4 lžičky kari nebo kurkumy
1 lžička mleté papriky
1 lžička datlového cukru (nebo javorového sirupu)
3 lžíce shoyu
sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Orestujeme cibuli (3 minuty), přidáme nakrájenou mrkev a celer a restujeme dalších 5 minut. Přidáme nakrájenou papriku, česnek, mahá, kari, mletou papriku a ještě velmi krátce orestujeme. Zhruba 1 minutu. (Míchejte, mletá paprika se nesmí připálit.)
2. Propláchneme čočku a přidáme do pánve spolu s vodou, rajčaty, cukrem, shoyu, a vaříme pod pokličkou 30 minut.
3. Poté odkryjeme pokličku, přidáme rostlinné mléko a za občasného míchání vaříme, dokud nemá omáčka požadovanou hustotu.
Příloha
Jako přílohu můžete použít rýži natural, celozrnný chléb, celozrnné těstoviny nebo brambory, které bychom mohli přidat už na začátku s mrkví.
Pokud někdo nemá rád kari, tak ho klidně vynechejte, ale špetku kurkumy tam dejte. Má mocnou ochranou sílu pro náš organismus. Více o kurkumě ZDE.
Rostlinné mléko
2 lžíce loupaných mandlí, kešu nebo vlašských ořechů zalijeme vodou, necháme chvilku namočené a pak důkladně rozmixujeme. Není třeba přelévat přes sítko.
Nejlepší suroviny na nejlepší čočkové kari si můžete nakoupit ZDE.
Комментарии