top of page

Čočkové kari

Aktualizováno: 21. 4. 2020

Tohle byla taková rychlá večeře, ale tak chutnala, že se musím podělit o recept. Mám ráda tyhle večeře z jednoho hrnce, všichni, kdo po sobě musí sami uklidit kuchyň, vědí proč.


Čočkové kari

Suroviny:

  • 1 lžíce oleje

  • 2 cibule

  • 2 mrkve

  • 1/3 celeru

  • 4 stroužky česneku

  • 1 červená paprika

  • 1 hrnek červené čočky

  • 3 hrnky vody nebo zeleninového vývaru

  • 1/2 hrnku pasírovaných rajčat (nebo kečupu)

  • 1/2 hrnku rostlinného mléka

  • 1/2 lžičky mahá nebo drceného kmínu

  • 1/4 lžičky kari nebo kurkumy

  • 1 lžička mleté papriky

  • 1 lžička datlového cukru (nebo javorového sirupu)

  • 3 lžíce shoyu

  • sůl a pepř podle chuti


Postup:

1. Orestujeme cibuli (3 minuty), přidáme nakrájenou mrkev a celer a restujeme dalších 5 minut. Přidáme nakrájenou papriku, česnek, mahá, kari, mletou papriku a ještě velmi krátce orestujeme. Zhruba 1 minutu. (Míchejte, mletá paprika se nesmí připálit.)


2. Propláchneme čočku a přidáme do pánve spolu s vodou, rajčaty, cukrem, shoyu, a vaříme pod pokličkou 30 minut.


3. Poté odkryjeme pokličku, přidáme rostlinné mléko a za občasného míchání vaříme, dokud nemá omáčka požadovanou hustotu.


Příloha

Jako přílohu můžete použít rýži natural, celozrnný chléb, celozrnné těstoviny nebo brambory, které bychom mohli přidat už na začátku s mrkví.

Pokud někdo nemá rád kari, tak ho klidně vynechejte, ale špetku kurkumy tam dejte. Má mocnou ochranou sílu pro náš organismus. Více o kurkumě ZDE.


Rostlinné mléko

2 lžíce loupaných mandlí, kešu nebo vlašských ořechů zalijeme vodou, necháme chvilku namočené a pak důkladně rozmixujeme. Není třeba přelévat přes sítko.



Nejlepší suroviny na nejlepší čočkové kari si můžete nakoupit ZDE.


 


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page