top of page

Jak znásobit antioxidační sílu vašeho jídla

Aktualizováno: 20. 3. 2020

O tom, že borůvky obsahují velké množství antioxidantů, slyšel snad každý. Ale borůvky většina z nás nejí každý den. Jak a z čeho získáte nejvíce antioxidantů, které udělají z vašeho těla nedobytnou pevnost.


Špetka správného koření má blahodárný vliv na zdraví

U antioxidantů platí, že čím barevnější jídlo, tím více antioxidantů. (Ale třeba jednobarevný květák je taktéž super zdravý). Ovoce i zelenina vám dodají lví sílu a ochrání vaše buňky. Je ale možné váš oběd či večeři nadopovat antioxidanty i bez kamionu červené řepy?


“A královna všech královen? Kurkuma! V posledních letech se vynořily tisíce studií, které dávají kurkumu do souvislosti s prevencí a léčbou mnoha chorob, jako jsou plicní a mozková onemocnění, některá onkologická onemocnění včetně rakoviny tlustého střeva a slinivky."

Některé bylinky a koření jsou tak úžasné, že i malá špetka může znamenat obrovský krok k vašemu zdraví. A přitom je tak snadné přidat takovou špetku do vašeho jídla. Vezměte třeba misku špaget (samozřejmě celozrnných) a omáčky marinara. Česnek, cibule, rajčata už jsou nabité antioxidanty sami o sobě. A teď si představte, že do omáčky marinara přidáte jednu malou lžičku sušeného oregána a téměř ZDVOJNÁSOBÍTE antioxidační sílu tohoto jídla!


Nebo miska ovesných vloček. Stačí ani ne půl lžičky skořice a hned neuvěřitelně nadupete snídani armádou antioxidantů.


Cokoli vaříte a jíte, vždycky můžete přidat něco, co by vystřelilo obsah antioxidantů až ke hvězdám. Stačí přisypat bylinky nebo koření, které kromě další dimenze chuti znásobí antioxidační sílu jídla. Třeba petrželkou a pažitkou posypat jídlo. Saturejku při vaření luštěnin, která také omezí nadýmání. Kari bylinku neboli smyl italský do polévek...


Ale které jsou nejsilnější? Zmínili jsme oregano a skořici jako dva slavné siláky. Ale i jejich mocná síla bledne v porovnání s majoránkou! Všichni máme v šuplíku mezi kořením majoránku, nebo ne? Použijte do hrachové polévky majoránku a její antioxidační síla letí na měsíc a zpátky.


A co další koření, které má lví sílu? Například meduňka, ze které uděláte moc dobrý čaj. Můžete jí pěstovat v zahradě, je opravdu krásná a nenáročná. Máta ochotně poroste i v truhlíku na vašem parapetu. Můžete ji přidávat do vody, třeba společně s citronem. Vodu ochutíte a zároveň přidáte antioxidanty. A ještě silnější hráč než meduňka a máta? Hřebíček, stačí malá špetka do sladkých jídel. Taková nenáročná ovesná kaše se špetkou skořice a hřebíčku... mňam.


A rostlina, která vás zbaví bolesti hlavy, ochrání vás před rýmou, chřipkou, zbaví nevolnosti, v zimě vás zahřeje? Zázvor! Zázvorový čaj je velmi dobrý a zároveň velmi účinný v prevenci chřipky.


A královna všech královen? Kurkuma! V posledních letech se vynořily tisíce studií, které dávají kurkumu do souvislosti s prevencí a léčbou mnoha chorob, jako jsou plicní a mozková onemocnění, některá onkologická onemocnění včetně rakoviny tlustého střeva a slinivky. Urychluje rekonvalescenci po operacích, je účinná při léčbě revmatické artritidy, osteoartrózy, lupénky, zánětlivých onemocnění tlustého střeva, opravuje buňky s poškozenou DNA… Taky máte pocit, že byste ji měli do svého jídelníčku zařadit? Kurkuma je mocné koření a stačí opravdu malá špetka. I 1/8 lžičky denně dokáže zázraky. A jak ji jíst? Zatím to vypadá, že vařená více chrání DNA, zatímco syrová má větší protizánětlivé účinky. Takže tak i tak.


A jak koření a bylinky používat a udělat ze svého těla nedobytnou pevnost? Nezapomeňte, na staré pravdivé rčení, že rozdíl mezi lékem a jedem je v množství. Koření a bylinky se používají po špetkách a každý den. Ne po lžících jako svačinka.


Bylinky můžete mít v zahradě, v truhlíku za oknem nebo sušené v kuchyňském šuplíku.

Stejnou službu samozřejmě udělají i sušené bylinky z obchodu. Někdy dokonce i větší, protože vzhledem k sušenému stavu jich použijete více a jsou vždy po ruce.


A jaké je vaše oblíbené koření?



Zdroje:

  • https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-antioxidants-in-a-pinch/

  • Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, Bohn SK, Dragland S, Sampson L, Willey C, Senoo H, Umezono Y, Sanada C, Barikmo I, Berhe N, Willett WC, Phillips KM, Jacobs DR Jr, Blomhoff R. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010 Jan 22; 9:3.

  • USDA. National Nutrient Database for Standard Reference, Release 23 (2010).

  • kniha How not to die, Michael Greger M.D., Gene Stone

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page