top of page

Nejlepší zdroj bílkovin

Aktualizováno: 20. 3. 2020

Víte, které potraviny obsahují nejvíce proteinu? Jestli hádáte maso nebo mléko nebo vajíčka, nemusí to být nutně tak. Pojďme se podívat na proteiny s předním americkým gastroenterologem, který se podílel na vynálezu kolonoskopie a způsobil zásadní posun v lékařském uvažování. A kdo by toho měl vědět o trávení víc než on. Pan doktor Hiromi Shinya.


Nejlepší zdroj bílkovin

Všichni víme, že protein je obsažen v mase, rybách a luštěninách, a také, že protein potřebují všechny tkáně a orgány těla. Přesto jen někteří znají nejlepší způsob, jak čerpat tyto živiny z naší každodenní stravy. Možná věříte, že nejlepším zdrojem proteinů je maso, ale jak jsem zmínila, není to nutně pravda.


"Možná budete překvapeni, ale procentuálně mají sušené mořské řasy nebo tofu vyšší podíl proteinu než maso, ryby nebo luštěniny."

Proteiny neboli bílkoviny jsou tvořeny aminokyselinami. Proteiny z potravy se rozkládají na aminokyseliny, a tak je přesnější říct, že proteiny se uvnitř těla syntetizují. Když jsou nesprávně syntetizované, mohou narušit fungování buněk a snížit životní sílu. Je tedy velmi důležité minimalizovat tvorbu odpadu tvořeného defektními proteiny, které mohou v těle způsobit velké škody. Opravdu záleží na tom, odkud a v jakém množství proteiny přijímáme.


Kdyby se vás zeptali, které potraviny obsahují nejvíc proteinu, pravděpodobně byste odpověděli, že červené maso. 100 g ryby nebo luštěnin ale má stejné množství proteinu jako červené maso. Když to zobecníme, tyto potraviny obsahují 15-20 g proteinu na 100 g. Možná budete překvapeni, ale procentuálně mají sušené mořské řasy nebo tofu vyšší podíl proteinu než maso, ryby nebo luštěniny.


Nejspíš se ptáte, proč maso bývalo doporučováno (a některými výživovými poradci, která neznají nová data, stále je) jako nejlepší zdroj dobrých proteinů. Je to kvůli aminokyselinám. Maso obsahuje všech 9 druhů aminokyselin ve správném poměru, což vede k doporučení jíst maso kvůli proteinu. V nutriční vědě se tomu říká vysoké aminokyselinové skóre. Když použijeme tento hodnotící systém, potraviny živočišného původu mají skóre 100, zatímco potraviny rostlinného původu několik druhů esenciálních aminokyselin postrádají, takže mají skóre přibližně 80. Protože nejvyšší aminokyselinové skóre má maso, mnozí nutriční odborníci tradičně doporučují konzumaci masa kvůli proteinům.


V knize Enzym omládnutí pan doktor popisuje, že důležitý je způsob, jakým je potrava, kterou sníme, trávena a absorbována ve střevech, bez ohledu na výšku aminokyselinového skóre. Mnozí lidé po požití velkého množství masa pociťují určité potíže. Mohou mít tuhou stolici vedoucí k zácpě, zapáchající stolici a plynatost, říhání a kyselý reflux. Toto jsou příznaky problémů trávení masa. Ve střevech se akumuluje odpad a vytváří nebezpečný plyn. Příjem proteinů z potravin rostlinného původu nepříjemný zápach nezpůsobuje. Stolice jistě nepříjemně zapáchá, ale zápach vycházející ze znečištěných, ucpaných střev je vskutku odpudivý.


I když získáte větší svalovou hmotu a dočasně si vedete lépe ve sportu, není pro vás přínosné, když jsou vaše střeva pod tlakem a plné odpadu. Odpad ve střevech nakonec vede k odpadu v buňkách a způsobí nevyhnutelný úpadek zdravotního stavu těla i mysli. A to je začátek chronických onemocnění.


Proteiny z potravin rostlinného původu, jako jsou luštěniny a celozrnné obiloviny, nezhoršují střevní charakteristiky, pokud nejsou konzumovány v nadměrném množství. Někteří lidé mohou mít obavy z nedostatku určitých esenciálních aminokyselin z potravin rostlinného původu. S menší obezřetností lze tento nutriční nedostatek snadno překonat kombinováním různých druhů potravin rostlinného původu. Je to velmi snadné. Stačí kombinovat celozrnné obilniny a luštěniny. Například celozrnný chléb a fazole, natural rýži a mungo fazolky, bulgur a čočku, hrách a kroupy, celozrnné špecle a uzený tempeh, celozrnný chléb a fazolová pomazánka… Vyberte si jakoukoli kombinaci a dostanete odpovídající množství proteinu a zároveň úplné aminokyselinové skóre. A nemusíte jíst maso, které má nepříznivý vliv na střevní charakteristiky.


Kombinace celozrnné obilniny a luštěniny tvoří pokrm bohatý na minerály, vitamíny a vlákninu, navíc obsahuje velmi kvalitní rostlinné proteiny. Jednoduchou výměnou bílé rýže za hnědou můžete dosáhnout zlepšení střevních charakteristik spolu se snadným vyprazdňováním. Konzumace celozrnných obilnin a luštěnin přispívá ke zdravé stolici, protože je v nich hodně vlákniny. Pro snadnou detoxikaci střev můžete provádět Shinyův malý půst a potom k obědu a večeři jezte kombinaci celozrnné obilniny, luštěniny a samozřejmě zeleniny.



Zdroj:

  • Enzym omládnutí, Hiromi Shinya, MD

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page