Moje super zdravé sushi
Dobře, dobře, mistři sushi se teď nebudou koukat. Chápu, že tohle vůbec není sushi, to jsou spíš takové moje zdravé rýžové rolky. Přiznávám. Ale stejně je zbožňuji a musím se držet, abych jich nesnědla moc. S mořskými řasami se musí velmi opatrně, obsahují obrovské množství jódu a není to pro nás suchozemce úplně skvělá potravina. Nadbytek jódu je totiž stejně nebezpečný jako jeho nedostatek. Takže každý jen jednu pokrájenou rýžovou rolku, dobře? A pokud máte problém se štítnou žlázou, o konzumaci mořských řas se nejdříve poraďte svým lékařem.

Suroviny:
1 hrnek kulatozrnné rýže natural
2 1/2 hrnky vody
plátky nory řasy
čerstvá okurka, ředkev, mrkev (cokoli, čím chcete naplnit sushi)
shoyu
Postup:
Rýži propláchneme a dáme vařit na cca 55 minut, aby se nám lehce rozvařila (je nutné mít natural rýži – jinak čas a voda nemusí odpovídat)
Pokud zůstane trochu vody, vylijeme ji. Necháme lehce vychladnout
Plátek řasy položíme lesklou stranou na rolovací podložku a rozprostřeme na ni rýži
Doprostřed dáme tenké proužky okurky, mrkve nebo ředkve
Srolujeme, pořádně přitlačíme a nakrájíme ostrým nožem
Namáčíme v shoyu omáčce
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)