top of page

Cibulový koláč – když chcete ohromit nejen návštěvu

Aktualizováno: 12. 3. 2021

Já jsem ohromila i sebe sama :-) Musela jsem fotit rychle, nejlepší je ještě vlažný a do 10 minut byl pryč.


Ohromující cibulový koláč

Naštěstí toto jsou suroviny na dva koláče:


Suroviny:

Těsto na pizzu – ověřené, vyzkoušené, jednoduché – děláme ho už roky

  • 1 a 1/2 hrnku špaldové (nebo pšeničné) celozrnné mouky

  • cca 15 g čerstvého droždí

  • půl lžičky přírodního třtinového nebo datlového cukru

  • 2 lžíce olivového oleje

  • vlažná nebo alespoň odstátá voda


Veganská ricotta

  • hrst kešu ořechů (cca 30 ks)

  • půlka tofu – cca 100 g (nebo hrnek uvařené cizrny)

  • 1/5 hrnku lahůdkového droždí

  • 3 lžíce šťávy z čerstvého citronu

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička oregana

  • 2 stroužky česneku

  • cca půl hrnku vody – jen aby se to povedlo rozmixovat do hladké hmoty


Cibule

  • 2–3 cibule (červené by byly estetičtější)

  • 1 lžíce oleje

  • půl lžičky soli


Postup:

  1. Mouku nasypeme do mísy, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme 4 lžícemi vlažné vody a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek – 5 minut.

  2. Rozmixujeme všechny suroviny na ricottu

  3. Cibuli nakrájíme na jemné půlměsíčky a promícháme s olejem a solí

  4. Do mouky s kváskem přidáme olej a pomalu přiléváme vodu a mícháme, abychom vyrobili kompaktní těsto. Rozdělíme na dva stejné bochánky a necháme 10–20 minut kynout.

  5. Rozválíme těsto na dva kruhy, ozdobně přehneme okraj (nechám na vaší fantazii)

  6. Natřeme ricottou a ozdobíme cibulí

  7. Pečeme na 180 °C cca 20 minut do zezlátnutí okrajů


Tip:

Udělejte dvojitou porci ricotty a další den máte pro skvělé lasagne – recept naleznete ZDE.


Teď už umíte těsto i na pizzu, jen po zpracování bochánků necháte těsto ještě třeba 20 minut kynout a pak teprve rozválíte. Obložte pak podle vaší chuti. Pizza se peče na cca 220 °C kolem 5 minut.



Nejlepší suroviny na excelentní cibulový koláč si můžete nakoupit ZDE.


 


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page