top of page

Česko je na šestém místě v onemocnění rakovinou tlustého střeva. Jak se chránit?

Aktualizováno: 20. 3. 2020

Nová studie poskytuje další důkazy, že diety s velkým obsahem tuku, zejména toho živočišného, zvyšují riziko rakoviny.


Vláknina a rakovina tlustého střeva

Jedná se především o rakovinu tlustého střeva. Zatímco vláknina riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku snižuje. Studie publikovaná v Current Gastroenterology Reports zjistila, že strava s vysokým obsahem tuků mění střevní mikrobiotu a zvyšuje tak riziko rakoviny. Vláknina má opačný účinek, stimuluje růst přátelských organismů, které chrání před rakovinou.


Zdroj:

  • Ocvirk S, Wilson AS, Appolonia CN, Thomas TK, O'Keefe SJD. Fiber, Fat, and Colorectal Cancer: New Insight into Modifiable Dietary Risk Factors. Curr Gastroenterol Rep. 2019;21:62-69.


Kde najdete vlákninu?

V rostlinné stravě. Zejména té nezpracované. Patří sem ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné obilniny, oříšky, semínka.


Přečtěte si vyjádření Světové zdravotnické organizace (WHO), jak by mělo vypadat zdravé složení naší stravy, a už nikdy nebudete na pochybách – čtěte ZDE.


Přeberte odpovědnost za svůj život a začněte ještě dnes. Najděte si nové recepty na našich stránkách, které sestavila výživová poradkyně s akreditací MŠMT podle doporučení předních českých i zahraničních lékařů zabývajících se výživou. Jejich jména naleznete ZDE.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page