Jen pár surovin, které jistě máte doma. Naházet do mixéru, vytvarovat válečky a oběd bude hotový.
Brokolice je naprosto úžasná zelenina. Studie odhalily, že (1)
je účinná proti šíření rakoviny v těle
zvyšuje aktivitu detoxikačních enzymů v játrech
zvyšuje odolnost proti chřipkovým onemocněním
díky brokolici se tělo dokáže zbavovat benzenu, který se do těla dostává ze znečištěného ovzduší
dokáže chránit a opravovat DNA
Úplný malý zázrak. Můj malý syn je ochotný chroustat ji i syrovou, ale jen tu, která je malinká a vyrostla u babičky na zahradě. Vařenou už ji nechce, ani dušenou v páře, a dokonce ani brokolicová polévka nepatří k těm oblíbeným. Ale jak do něho tuhle úžasnou zeleninu dostat?
Má rád ochucené tofu, lahůdkové droždí… Takže jsem to zkusila dát dohromady. A hurááá. Úspěch. Brokolicové válečky prošly hned na první pokus a pak si je ještě žádá studené odpoledne ke svačině. A dnes k nim přikusoval listy syrového bílého zelí. Paráda.
Suroviny:
1 PL rýžového nebo olivového oleje
1 větší cibule
2 stroužky česneku
Cca 260 g brokolice uvařených jen 3 minuty v páře (cca půlka běžné hlávky)
1 balení marinovaného tofu – cca 200 g
4 PL lahůdkového droždí
1 ČL houbového koření (nemusí být)
2 PL tamari (nebo shoyu)
1 lžička miso pasty (nemusí být)
pepř – pokud nevaříme pro malé děti
2 PL celozrnné špaldové/pšeničné mouky
1 PL mletých lněných semínek
sůl nebude třeba, pokud jste použili shoyu a miso
cca půl hrnku kukuřičné strouhanky, nebo ovesných vloček
Postup:
Na nepřilnavou pánev dáme restovat jemně pokrájenou cibuli a česnek
Zatím brokolice rozdělíme na růžičky a 3 minuty vaříme v páře
Do mixéru dáme marinované tofu, brokolici, orestovanou cibuli s česnekem, tamari, miso a rozmixujeme
Pokud to mixér zvládne, přidáme lněná semínka, lahůdkové droždí, houbové koření, pepř, mouku a ještě rozmixujeme
Pokud to mixér už nezvládne, přendáme směs do misky a přidáme mletá lněná semínka, lahůdkové droždí, houbové koření, pepř a promícháme. Přidáme mouku a zase rozmícháme
Postupně do směsi přidáváme kukuřičnou strouhanku, nebo ovesné vločky a mícháme dokud nevytvoříme těsto, ze kterého jdou lehce tvořit válečky
Válečky tvarujeme mokrýma rukama a opékáme na nepřilnavé pánvi potřené olejem, nebo pečeme v troubě cca 25 minut do lehce zlaté barvy
* Podáváme se šťouchanými brambory, bramborovou kaší, polentovou kaší, bramborovými knedlíky nebo třeba celozrnným chlebem
Zdroj:
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments