top of page
Veronika

Brokolicové válečky

Jen pár surovin, které jistě máte doma. Naházet do mixéru, vytvarovat válečky a oběd bude hotový.


Brokolice je naprosto úžasná zelenina. Studie odhalily, že (1)

  • je účinná proti šíření rakoviny v těle

  • zvyšuje aktivitu detoxikačních enzymů v játrech

  • zvyšuje odolnost proti chřipkovým onemocněním

  • díky brokolici se tělo dokáže zbavovat benzenu, který se do těla dostává ze znečištěného ovzduší

  • dokáže chránit a opravovat DNA

Brokolicové válečky

Úplný malý zázrak. Můj malý syn je ochotný chroustat ji i syrovou, ale jen tu, která je malinká a vyrostla u babičky na zahradě. Vařenou už ji nechce, ani dušenou v páře, a dokonce ani brokolicová polévka nepatří k těm oblíbeným. Ale jak do něho tuhle úžasnou zeleninu dostat?


Má rád ochucené tofu, lahůdkové droždí… Takže jsem to zkusila dát dohromady. A hurááá. Úspěch. Brokolicové válečky prošly hned na první pokus a pak si je ještě žádá studené odpoledne ke svačině. A dnes k nim přikusoval listy syrového bílého zelí. Paráda.


Suroviny:

  • 1 PL rýžového nebo olivového oleje

  • 1 větší cibule

  • 2 stroužky česneku

  • Cca 260 g brokolice uvařených jen 3 minuty v páře (cca půlka běžné hlávky)

  • 1 balení marinovaného tofu – cca 200 g

  • 4 PL lahůdkového droždí

  • 1 ČL houbového koření (nemusí být)

  • 2 PL tamari (nebo shoyu)

  • 1 lžička miso pasty (nemusí být)

  • pepř – pokud nevaříme pro malé děti

  • 2 PL celozrnné špaldové/pšeničné mouky

  • 1 PL mletých lněných semínek


  • sůl nebude třeba, pokud jste použili shoyu a miso

  • cca půl hrnku kukuřičné strouhanky, nebo ovesných vloček


Postup:

  1. Na nepřilnavou pánev dáme restovat jemně pokrájenou cibuli a česnek

  2. Zatím brokolice rozdělíme na růžičky a 3 minuty vaříme v páře

  3. Do mixéru dáme marinované tofu, brokolici, orestovanou cibuli s česnekem, tamari, miso a rozmixujeme

  4. Pokud to mixér zvládne, přidáme lněná semínka, lahůdkové droždí, houbové koření, pepř, mouku a ještě rozmixujeme

  5. Pokud to mixér už nezvládne, přendáme směs do misky a přidáme mletá lněná semínka, lahůdkové droždí, houbové koření, pepř a promícháme. Přidáme mouku a zase rozmícháme

  6. Postupně do směsi přidáváme kukuřičnou strouhanku, nebo ovesné vločky a mícháme dokud nevytvoříme těsto, ze kterého jdou lehce tvořit válečky

  7. Válečky tvarujeme mokrýma rukama a opékáme na nepřilnavé pánvi potřené olejem, nebo pečeme v troubě cca 25 minut do lehce zlaté barvy


* Podáváme se šťouchanými brambory, bramborovou kaší, polentovou kaší, bramborovými knedlíky nebo třeba celozrnným chlebem


Zdroj:



 

Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page