top of page

Bramborový guláš s fazolemi a houbami

Tyhle jídla z jednoho hrnce jsou perfektní. Nemůžu se jich nabažit. Jeden velký hrnec, uvařeno na dva dny a naprosto snadno druhý den opět ohřejete. Bez napařování, bez mikrovlnky, jen zase zamícháte na plotýnce. Pro tato jídla je hlavní inspirací moje maminka, která mě kdysi naučila „normální“ guláš, „normální“ svíčkovou, „normální“ čínu atd. a já ji teď učím, jak to udělat zdravěji, ale ponechat tu báječnou chuť.


Bramborový guláš s fazolemi a houbami

Suroviny:

  • 2 velké cibule

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 4 stroužky česneku

  • 6 brambor

  • 2 hrnky fazolí pinto (nebo jiných)

  • 1 červená paprika

  • 1 hrnek sušených hříbků (nebo 2–3 hrnky pokrájené hlívy)

  • 3 lžíce rajčatového protlaku (nebo kvalitního kečupu)

  • sklenička (plechovka) rajčat nebo hrnek pokrájených čerstvých rajčat (nemusí být)

  • 5 lžic červené quinoa

Koření

  • sůl

  • pepř

  • 2 lžičky červené papriky

  • 1 lžička mahá koření nebo mletého kmínu

  • 1 lžička majoránky

  • 1 lžička oregana

  • 4 lžíce shoyu


Postup:

  1. Namočíme sušené houby do hrnku s vodou

  2. Orestujeme cibuli na lžíci oleje a přidáme pokrájený česnek

  3. Přidáme na větší kousky pokrájené brambory, promícháme

  4. Přidáme sůl, pepř, červenou papriku, mahá, majoránku, oregano a promícháme

  5. Přidáme houby i s vodou, rajčata, protlak, fazole, propláchnutou quinou a vaříme 20 minut

  6. Přidáme pokrájenou červenou papriku a shoyu a ještě 5 minut povaříme

  7. Dochutíme, ozdobíme mletým lněným semínkem a pažitkou a podáváme


Tipy:

  1. Rajčata můžete vynechat a pořád bude guláš výborný a zase jiný

  2. Můžete přidat žlutou a zelenou papriku

  3. V době cuketové můžete přidat pokrájenou cuketu

  4. Můžete vyzkoušet vynechat brambory a místo nich si dát plátek celozrnného chleba

  5. Batáty taky můžou fungovat dobře, jen je vařte kratší dobu


Nejlepší suroviny na skvělý a přitom zdravý bramborový guláš si můžete nakoupit ZDE.


 


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page