Zelná polévka s bílými fazolemi

Aktualizace: dub 21

Tohle je naprosto česká klasika přetvořená do lehké, zdravé verze. Díky pečenému tofu dostane úplně nový rozměr. Klidně si dejte dva talíře a na druhé jídlo zapomeňte. Díky kombinaci zeleniny, quinoa, fazolí a brambor je tato polévka perfektně vyvážené jídlo už sama o sobě.


Zelná polévka s bílými fazolemi

Suroviny:

  • 1 cibule

  • 4 brambory

  • 1 mrkev

  • 3 stroužky česneku

  • zeleninový vývar

  • 1 1/2 hrnku velkých bílých fazolí (máslových)

  • 1/2 hrnku vlašských ořechů

  • 5 lžic bílé quinoa

  • 1 bobkový list

  • 3 kuličky nového koření

  • 1/2 lžičky mahá (nebo mletého kmínu)

  • 2 lžičky tmavé miso pasty (nemusí být)

  • 4 vrchovaté lžíce kysaného zelí


Pečené tofu

  • jedno balení tofu natural

  • 1 lžíce shoyu

  • 1 lžička uzené červené papriky

  • 2 lžíce lahůdkového droždí


Postup:

1. Ořechy namočíme do vody.

2. Orestujeme cibuli, přidáme mrkev na kostičky, brambory na kostičky, utřený/prolisovaný česnek a zalijeme vývarem. Přidáme koření a horkou vodou propláchnutou quinoa. Vaříme 20 minut. Po 20 minutách vyndáme nové koření a bobkový list.

3. Balení tofu rozkrájíme na kostičky a v misce promícháme se shoyu, červenou paprikou a lahůdkovým droždím. Dáme péct do trouby na 15 minut při 165°.

4. Ořechům vyměníme vodu (1 až 2 hrnky) a spolu s fazolemi a miso pastou rozmixujeme dohladka. Nalijeme do polévky. Přidáme kysané zelí (už nevařte) a dochutíme solí a pepřem.

5. Na talíři ozdobíme kostičkami tofu.


Dobrou českou chuť!


Tipy:

1. Při speciálních příležitostech můžeme tofu vykrájet vykrajovátky na vánoční cukroví.

2. Kysané zelí nevařte, ať se nepřipravíte o armádu hodných bakterií.



Nejlepší suroviny na klasickou zelnou polévku si můžete nakoupit ZDE.




2500 výrobků a z toho bezmála 1500 položek v biokvalitě. Luštěniny, obiloviny, oříšky, semínka, sušené ovoce, ekologické čistící prostředky, přírodní kosmetika... To vše naleznete na CountryLife.cz.