top of page

Zelná polévka s bílými fazolemi

Aktualizováno: 8. 3. 2023

Tohle je naprosto česká klasika přetvořená do lehké, zdravé verze. Díky pečenému tofu dostane úplně nový rozměr. Klidně si dejte dva talíře a na druhé jídlo zapomeňte. Díky kombinaci zeleniny, quinoy, fazolí a brambor je tato polévka perfektně vyvážené jídlo už sama o sobě.


Zelná polévka s bílými fazolemi

Suroviny na cca 6 porcí:

  • 1 cibule

  • 4 brambory

  • 2 mrkev

  • 3 stroužky česneku

  • 1 l zeleninového vývaru

  • 1 1/2 hrnku velkých bílých fazolí (máslových)

  • 1/2 hrnku kešu ořechů (cca 70 g)

  • 1 lžíce neloupaného sezamového semínka

  • 3 lžíce bílé quinoa

  • 1 bobkový list

  • 3 kuličky nového koření

  • 1 lžička mahá (nebo mletého kmínu)

  • 2 lžičky miso pasty (nemusí být)

  • 4 vrchovaté lžíce kysaného zelí


Pečené tofu

  • jedno balení tofu natural

  • 1 lžíce shoyu

  • 2 lžíce lahůdkového droždí

  • špetka soli


Postup:

1. Kešu ořechy a sezamové semínko namočíme do vody.

2. Orestujeme cibuli, přidáme mrkev na kostičky, brambory na kostičky, utřený/prolisovaný česnek a zalijeme vývarem. Přidáme koření a horkou vodou propláchnutou quinou. Vaříme 20 - 30 minut. Poté vyndáme nové koření a bobkový list.

3. Balení tofu osušíme v papírové utěrce, rozkrájíme na kostičky a v misce promícháme se shoyu, lahůdkovým droždím a solí. Dáme péct do trouby na 15 minut při 165°.

4. Z ořechů slijeme vodu a spolu s fazolemi, miso pastou rozmixujeme dohladka a 3 hrnky vody rozmixujeme dohladka. Nalijeme do polévky. Zahřejeme a přidáme kysané zelí. Dochutíme solí a pepřem.

5. Na talíři ozdobíme kostičkami tofu.




Tipy:


1. Kysané zelí, vývar i miso obsahují sůl. Polévka už nebude pravděpodobně potřeba solit. Solí šetřete, jak nejvíc to jde.

2. Kysané zelí nevařte, ať se nepřipravíte o armádu hodných bakterií a hromadu vitamínu C.

3. Pokud se vám nechce péct tofu, klidně ho vynechte. V polévce už máme fazole, takže o bílkoviny je postaráno.



Nejlepší suroviny na klasickou zelnou polévku si můžete nakoupit ZDE.


 


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page