Zázračná miso polévka
- Veronika 
- 26. 3. 2020
- Minut čtení: 2
Aktualizováno: 17. 3. 2021
Jedná se o skoro až zázračnou polévku, která pochází z Japonska. Základem je miso pasta, kterou si můžete koupit v každém obchůdku se zdravou výživou. Existuje několik druhů, my máme rádi tmavě hnědou mugi miso od firmy Muso. Ale to vás nechci ovlivňovat, vyzkoušejte i jiné a najděte si svého favorita. Ta naše je vyrobená fermentací ječmene a sójových bobů a je naprosto výborná.

Do miso polévky patří spousta zeleniny, dle vašeho výběru, můžete přidat také houby, tofu, nudle, mořské řasy, rýži… prostě může být pokaždé jiná.
V Japonsku se jí také říká „japonský zázrak“ pro její blahodárné účinky na lidské zdraví. Posiluje imunitní systém a dokonce kolují zvěsti, že chrání před rakovinou.
Miso nemá projít varem, abyste nepřišli o zdraví prospěšná probiotika. Když mám polévku hotovou, trochu odliji do hrnečku, rozmíchám v ní lžíci miso pasty, pak naliji zpět do polévky (která se už nevaří!) a rozmíchám. Miso je hodně slané, proto polévku dosolte až po přidání miso pasty, ať nepřesolíte. Nezapomeňte, že solí musíme šetřit. Je to jedna z věcí, které nejvíce ohrožují naše zdraví. Denní příjem soli by neměl být víc jak 5 g pro dospělého, což je jedna lžička.
Receptů na miso polévky jsou stovky. Ale v podstatě můžete přidat miso do každé polévky.
Tohle je naše „česká“ miso polévka.
Suroviny:
- cibule 
- lžíce olivového oleje 
- 2 stroužky česneku 
- 2 mrkve 
- půl hrnku loupané červené čočky 
- 1/3 hrnku celozrnných písmenek (nebo jiné celozrnné zavářky) 
- 1/2 hrnku mraženého hrášku 
- sůl 
- 1 velká lžíce miso pasty 
- zeleninový vývar 
- lžíce shoyu (nemusí být) 
Postup:
- Orestujeme cibuli na lžíci oleje. Přidáme česnek a mrkev a ještě chvilku restujeme 
- Zalijeme vývarem a přidáme čočku, nastavíme čas na 15 minut 
- Pět minut před koncem přidáme písmenka (nebo jinou zavářku a pak čas uzpůsobíme) 
- Po 15 minutách vypneme polévku a přisypeme mražený hrášek 
- Trochu vývaru dáme stranou do hrnečku, rozmícháme v něm miso pastu a nalijeme zpátky do polévky 
- Dochutíme, na talíři ozdobíme pažitkou nebo petrželkou, posypeme lžičkou mletého lněného semínka a podáváme 
Tipy:
- Můžeme přidat jakoukoli jinou zeleninu. Čočku lze vyměnit za tofu nebo cizrnu. Místo písmenek můžeme použít ovesné vločky, jáhly nebo quinou (vaří se 15 minut a musí se nejdříve spařit horkou vodou) atd. Miso polévka může být pokaždé jiná. Těším se, že mi pošlete tip na tu vaši 
- Miso polévku můžete jíst i ke snídani, jak to dělají nejen Japonci. Bude to ta nejlepší a nejvýživnější snídaně 
- Stane se vám někdy, že vážně nestíháte? Mějte nachystanou nakrájenou zeleninu v mrazáku. Hodíte ji do vody, přidáte třeba čočku a červenou quinou a povaříte. Na závěr ochutíte miso pastou. Čas přípravy 2 minuty. Celkový čas vaření 10–20 minut. Tj. 2 minuty vašeho času a máte výživovou bombu. Vaše tělo vám poděkuje! 
Nejlepší suroviny na zázračnou miso polévku si můžete nakoupit ZDE.





Komentáře