top of page

Zahřívací dýňová polévka

Aktualizováno: 21. 4. 2020

Dýně obsahují spoustu betakarotenu, vlákniny, draslíku, vápníku… Jsou výborné pro srdce, ledviny, žaludek... snižují krevní tlak, chrání před rakovinou, pomáhají při pálení žáhy... A navíc je z nich výborná polévka. A když do ní přidáte zázvor, tak vás krásně zahřeje. A pokud zázvor nemáte rádi, tak ho vyměňte za tymián.


Dýňová polévka

Suroviny:

  • půl dýně hokaido

  • 1 mrkve

  • 1 cibule

  • lžička oleje

  • hrnek uvařených bílých fazolí (můžete nahradit cizrnou)

  • 1/4 hrnku bílé quinoy

  • sůl

  • 1/3 lžičky sušeného zázvoru (nebo cca 1 cm čerstvého) – pokud nemáte zázvor v jídle rádi, vyměňte jej za lžičku sušeného tymiánu

  • lžička lahůdkového droždí (nemusí být)


Postup:

Orestujeme cibuli na lžičce oleje. Přidáme pokrájenou mrkev, dýni a zázvor a ještě chvíli restujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou. Quinou propláchneme na sítku horkou vodou a přidáme do polévky. Přidáme fazole, osolíme a 20 minut povaříme. Můžeme přidat lžíci lahůdkového droždí. Rozmixujeme a na talíři ozdobíme smetanou z vlašských ořechů, pažitkou nebo petrželkou a pomletým lněným semínkem.



Proč quinoa?

Quinoa (čti „kinva“) je přirozeně bezlepková a plná živin. Je bohatá na vlákninu, kvalitní rostlinné bílkoviny, spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů. NASA ji dokonce zkoumá jako potravinu vhodnou pro astronauty. Jako příloha se u nás doma nechytila, ale v polévkách je naprosto dokonalá. A pokud ji v některé polévce nerozmixujete, tak je po uvaření navíc krásná. Pořiďte si bílou i červenou a přidávejte tuhle výživovou bombu do polévek a salátů.


Proč zase kombinace

ZELENINA + LUŠTĚNINA + OBILNINA?

Protože tak dostanete plnohodnotné jídlo se spoustou živin. Díky kombinaci obilniny a luštěniny bude jídlo obsahovat všechny důležité aminokyseliny v optimálním poměru. Však víte, že naše babičky vařily třeba hrách a kroupy, že?


Královna řeřicha

V zimě, když už není na zahradě ani v truhlíku pažitka a petrželka, pěstujte si v kuchyni řeřichu. Je naprosto výborná, lehce pikantní a dodá vašemu tělu spoustu živin už v malém množství. (Někdo si musí na její chuť chvilku zvykat, ale dejte ji šanci.) Trochu řeřichy na polévce k obědu a trochu řeřichy jako ozdoba vaší večeře dokáže snížit riziko rakoviny o 44 procent!* A umí ještě mnohem víc. Naprostá královna královen.


*více o řeřiše si přečtěte ZDE



Nejlepší suroviny na tuto dýňovou polévku si můžete nakoupit ZDE.


 


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page