Věděli jste, že Caesar salát není pojmenovaný po římském císaři? Nene. Tento salát dostal jméno po Caesarovi Cardini, italském šéfkuchaři, který provozoval restauraci v Mexiku. Jednoho dne, kdy byla jeho restaurace úplně plná, došly zásoby a Cardini musel improvizovat a udělal tento salát ze zbylých zásob.
Seznam surovin vypadá dlouhý, ale je to raz dva hotové a je to táááák dobré.
Suroviny:
Na jakoby kuře
7 ks královské hlívy ústřičné (nebo jedno balení klasické hlívy)
1 lžíce olivového oleje
2 lžičky koření na kuře
Krutony
cca 200g chleba – nakrájeného na kostky
2 lžičky olivového oleje
1 lžička italského koření nebo koření na bruschetu
½ lžičky česnekového prášku
pepř
Dresink
1 stroužek česneku
2 lžíce lahůdkového droždí
60 g veganské majonézy (nebo rozmixované kešu s vodou)
1 lžíce citrónové šťávy
sůl a pepř dle chuti
1–2 lžíce vody (dle potřeby)
Na salát
300 g římského salátu (nebo směsi salátů)
hrst cherry rajčat
Postup:
Ohřejeme troubu na 180°
Lžíci oleje promícháme ve větší misce s kořením. Hlívu natrháme na kousky a přidáme do misky a důkladně promícháme. Dáme péct do trouby, na pečící papír na 10 minut. Využijeme jen půlku pečícího plechu a na druhou přidáme po 10 minutách krutony
V misce smícháme olivový olej, italské koření, česnekový prášek a pepř. Přidáme na kostky nakrájený chleba a promícháme
Krutony přidáme k hlívě a pečeme dalších 15 minut (Celkový čas pečení hlívy je minimálně 25 minut – čas přizpůsobte. Hlíva musí být krásně zlatá)
Smícháme všechny suroviny na dresink
Na mísu přichystáme salát a rajčata. Na zeleninu navrstvíme hlívu a krutony a lehce polijeme dresinkem
Tipy:
Můžete přidat i další zeleninu
Královskou hlívu jsem použila pro její dlouhé nohy, které jdou krásně natrhat a tváří se jako natrhané kuře. Ale určitě i obyčejná hlíva bude fungovat.
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments