top of page

V čem spočívá síla Lewise Hamiltona a Novaka Djokovice?

Aktualizováno: 20. 3. 2020

Na nedělní Velké ceně Velké Británie (červenec 2019) zvítězil Lewis Hamilton a rozšířil tak svůj náskok v šampionátu Formule 1. Hamilton, pětinásobný mistr světa, je otevřeným zastáncem nezpracované rostlinné stravy, a to nejen kvůli výkonnostním výhodám ve sportu, ale také kvůli životnímu prostředí a soucitu se zvířaty.


Světoví sportovci a nezpracovaná rostlinná strava

"Lidé říkají:" 'Potřebuji svůj protein, a proto nemůžu být veganem," řekl Hamilton v květnu. "Ve své stravě mám spoustu bílkovin, mám svaly a jsem zdravější a šťastnější, než jsem kdy byl. Měl jsem přejít na tuto stravu už dávno.“


"Ať už trénujete na uběhnutí 5 kilometrů nebo na triatlon Ironman, rostlinná strava je mocným nástrojem pro zlepšení sportovního výkonu a regenerace." James Loomis, M.D., M.B.A., lékařský ředitel Barnard Medical Center

Několik hodin po Hamiltonově vítězství zvedl nad hlavu Wimbledonovu zlatou trofej světový tenista Novak Djokovic, když ve vyčerpávajícím pětihodinovém zápase porazil Rogera Federera. Djokovic připisuje rostlinné stravě svou schopnost rychle se zotavit. Nechce, aby se jeho způsob stravování nějak pojmenovával, ale zároveň dodává, že se již mnoho let vyhýbá živočišným výrobkům, a otevřel veganskou restauraci.


Začátkem tohoto roku PCRM (Lékařský výbor pro zodpovědné lékařství) vydal vědeckou zprávu vysvětlující výhody veganské stravy pro sportovce. Lidé na rostlinné stravě jsou štíhlejší, mají lepší oběh krve a okysličování tkání, dochází k menšímu oxidačnímu stresu a rychleji regenerují.


"Není divu, že stále více atletů závodí na veganské stravě," říká James Loomis, M.D., M.B.A., lékařský ředitel Barnard Medical Center, který je spoluautorem této zprávy. "Ať už trénujete na uběhnutí 5 kilometrů nebo na triatlon Ironman, rostlinná strava je mocným nástrojem pro zlepšení sportovního výkonu a regenerace."



Zdroje:

  • Physicians Committee for Responsible Medicine

  • President of PCRM Neal Barnard, MD, FACC

  • https://www.pcrm.org/news/blog/vegan-power-crushes-british-grand-prix-and-wimbledon

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page