top of page

Těhotenství

Nejlepší způsob, jak přistoupit k těhotenství, je být dobře fyzicky a nutričně připravená několik měsíců před početím.


Těhotenství

Mnoho kritických živin, které rostoucí plod potřebuje, se zpočátku odebírá právě z toho, co má již uloženo matka. Některé živiny, jako jsou folát, železo, vápník, omega-3 mastné kyseliny a mnoho dalších, se ukázaly jako velmi důležité před početím a během těhotenství.


Přijetí dostatečného množství těchto důležitých živin je důležité nejen proto, aby bylo zajištěno dostatečné množství pro rostoucí plod, ale také aby se zajistilo, že se matka nedostane do deficitu, protože její tělo během těhotenství automaticky upřednostňuje nutriční potřeby plodu.


"Mořské řasy obsahují příliš velké množství jódu, což může být pro tělo toxické a v těhotenství velmi nebezpečné. Proto s nimi zacházejte velmi opatrně."

Vyvážený jídelníček před a během těhotenství, a dokonce i po porodu, je velmi důležitý. Matka by měla jíst dostatečně, aby uspokojila svůj hlad. Ovšem vybírat si jen zdravé potraviny a vyvarovat se toxickým látkám a kontaminantům. Během těhotenství a po něm je také důležité zůstat fyzicky fit.


Vyvážený jídelníček v těhotenství by měl zahrnovat dostatečné množství živin. Je vhodné zaměřit se zejména na:

  • Folát

  • Železo

  • Vápník

  • Omega-3 mastné kyseliny

  • Jód


ŽELEZO

Užívání multivitaminu s nízkou dávkou železa se obecně doporučuje a je nejlepší zahájit jej alespoň měsíc před početím. Železo je nezbytné pro vývoj mozku dítěte, ale přebytek železa podporuje oxidační stres a je spojen s nízkou porodní hmotností; příliš málo nebo příliš mnoho železa může být problematické.


Doplňování železa by mělo být přizpůsobeno individuálním potřebám s cílem dosáhnout ideálu pro vývoj dítěte bez přebytku, na základě sledování stavu železa matky během těhotenství. Je rozumné zjistit stav železa počátkem těhotenství a podle těchto informací se řídit. Je rozumné doplňovat železo zdraví prospěšnou stravou. (Ideální je kombinace rostlinného zdroje železa a přírodního vitamínu C, který podporuje vstřebávání. Například: ovesná kaše + čerstvé jahody, červená čočka + čerstvá paprika…)


Další zdroje železa jsou: celozrnné obilniny, zelená listová zelenina, brokolice, zelí, sušené švestky, černý rybíz, avokádo, rozinky, čočka, fazole, konopné semínko, tofu, lněné semínko, sezamové semínko, kešu, slunečnicová a dýňová semínka, sušené fíky, lískové ořechy, mandle…


FOLÁT

Přírodní folát z nezpracovaných potravin se liší od syntetické kyseliny listové obsažených v obohacených zpracovaných potravinách a konvenčních multivitaminech. Začínají se objevovat důkazy, že syntetická kyselina listová by mohla být spojena s rakovinou, astmatem atd.


Proto dejte přednost přírodním zdrojům, které najdete v zelené zelenině, luštěninách a dalších rostlinných potravinách. Ti, kteří jedí dostatek těchto potravin, mají při testování krve obvykle vysoké hladiny folátu a tyto hladiny zůstávají vysoké i přes období malého příjmu potravy na počátku těhotenství. Zelená, hlavně listová, zeleniny bohatá na folát je naprosto nezbytná pro zdraví matky i dítěte. Pan doktor Fuhrman navrhl prenatální multivitamin zcela bez kyseliny listové a je dostupný na jeho webových stánkách.


Další zdroje folátu: celozrnné obilniny, chřest, brokolice, hrášek, kukuřice, avokádo, jahody, hrušky, pomeranče, banány, jablka, tofu, vlašské ořechy, fazole, čočka, …


OMEGA-3

Omega-3 mastné kyseliny, užívané jako doplněk ve formě omega 3 z mořských řas, jsou vhodným doplňkem pro matku před i během těhotenství a stejně tak v době kojení.


VÁPNÍK

Výborným zdrojem vápníku jsou hlavně luštěniny a zelená listová zelenina. Do jídelníčku je vhodné zařadit potraviny obsahující větší množství vápníku, jako jsou například

  • Tofu (značka Lunter má nejvíce vápníku)

  • Kadeřávek

  • Sezamová semínka mletá, neloupaná

  • Rostlinná mléka obohacená vápníkem

  • Mandle neloupané

  • Pomeranče

  • Fíky

  • Brokolice

  • Kapusta

  • Ovesné vločky

  • Zelí

  • Bílé fazole

  • Cizrna

  • Zelená listová zelenina

Pokuste se do jídelníčku každý den zařadit alespoň 4 tyto potraviny, abyste si zajistili dostatečný příjem vápníku. Konzumace masa, soli, kofeinu, ale také kouření, či nedostatek pohybu vás o vápník připravují.


JÓD

Často se mořské řasy uvádějí jako dobrý zdroj jódu. Ovšem není tomu úplně tak. Mořské řasy obsahují příliš velké množství jódu, což může být pro tělo toxické a v těhotenství velmi nebezpečné. Proto s nimi zacházejte velmi opatrně. Používejte sůl, která je obohacená jódem, pokud chcete přirozený zdroj jódu, firma Bionebio prodává sůl, která je obohacená mořskými řasami. Jedna čajová lžička obsahuje 80 % denní dávky jódu, zbytek snadno získáte ze zeleniny, kterou za den sníte.


Dobrým zdrojem jódu pro nás Čechy je také Vincentka, ale nepijte ji více jak jednoho malého panáka denně. Tím zajistíte přirozený zdroj jódu a zároveň se nemůžete předávkovat.


CO JEŠTĚ?

Udržujte fyzickou aktivitu před, během a po těhotenství pravidelným mírným cvičením.

Během těhotenství a kojení se co nejvíce vyhýbejte toxickým látkám a kontaminantům životního prostředí. To zahrnuje:

  • Léky

  • Neorganicky pěstované potraviny

  • Kouření – i pasivní

  • Alkohol

  • Komerční a zpracované maso a rychlá občerstvení

  • Rafinované sacharidy – v podobě bílého cukru a různých sladkostí, včetně běžného sladkého pečiva

  • Rtuť a dioxin z ryb



Zdroj:

  • https://www.drfuhrman.com/health-concerns/101/pregnancy

  • Překlad článku pana doktora Fuhrmana doplněný o informace z ČR. Další informace najdete na jeho stránkách. JAKÉKOLI ZMĚNY JÍDELNÍČKU VŽDY KONZULTUJTE SE SVÝM LÉKAŘEM.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page