Svatomartinské sladké rohlíčky bez cukru a mléka

Tyhle rohlíčky vám budou chutnat nejen na svatého Martina. U nás se po nich vždy jen zapráší.


Svatomartinské rohlíčky

Suroviny:

  • 3 hrnky špaldové celozrnné mouky

  • 1/2 kostky droždí – cca 20 g

  • 1 lžíce medu (nebo javorového sirupu)

  • 3 lžíce vlažného rostlinného mléka


  • cca 1/2 hrnku mléka

  • 2 lžíce mandlového másla


Náplň

  • 1 vrchovatý hrnek ořechů – například směsi vlašských a loupaných mandlí

  • 1 lžíce medu (nebo javorového sirupu)


Postup:

  1. Do mísy nasypeme mouku, uděláme v ní důlek, kam rozdrobíme droždí, které zalijeme lžící medu a 3 lžícemi vlažného mléka, a necháme vzejít kvásek – asi 10 minut

  2. Ořechy rozsekáme v mixéru a přidáme lžíci medu

  3. Do těsta přidáme mandlové máslo a mléko a vytvoříme těsto

  4. Těsto rozválíme do kruhu jako pizzu a rozkrájíme na 8 dílů

  5. Na každý dílek dáme lžíci oříškové náplně a zamotáme do rohlíčků

  6. Necháme půl hodiny kynout v teple (nebo 20 minut v troubě ohřáté na 35°)

  7. Lehce potřeme vlažnou vodou, ozdobíme plátky mandlí a pečeme 3 minuty na 180°, poté snížíme teplotu na 165° a pečeme dalších cca 15 minut



Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)