Jestli máte deset minut a potřebujete svačinu do školy nebo na výlety, tak tady je. A je perfektní. U nás se pečou každý týden a pokaždé mohou být trochu jiné.
Suroviny:
Základ sušenek
1 HR (hrnek) mandlové mouky
1 HR celozrnné špaldové mouky
½ HR datlového cukru
1 ČL (čajová lžička) sody
1 HR podrcených ořechů (lískové, vlašské, kešu, mandle…)
½ HR podrcené/pokrájené čokolády
1 ČL perníkového koření (nebo skořice, badyánu, citrónové kůry…)
4 PL (polévkové lžíce) olivového oleje
4 PL javorového sirupu (můžete vynechat, pro zdravější variantu)
voda dle potřeby
Volitelné
rozinky
goji
slunečnicová semínka, podrcená dýňová semínka, sezamová neloupaná semínka
kakao – pro ještě čokoládovější variantu
jiné sušené ovoce
Postup:
Smícháme mouky, cukr, sodu, ořechy, čokoládu, perníkové koření
Uprostřed vytvoříme důlek, přidáme do něj olej, sirup a půl hrnku vody
Smícháme tekuté suroviny uprostřed a začneme přimíchávat mouku, podle potřeby přiléváme vodu
Mokrýma rukama tvoříme sušenky a pečeme na pečícím papíru cca 13 minut při 165°(po 10 minutách nadzvedneme sušenky, jestli zespodu zlátnou. Jakmile spodek sušenek začne chytat lehce zlatou barvu, jsou hotové)
Tipy:
Při prvním pečení bych nepřidávala kakao, těžko by se vám odhadovalo, jestli už sušenky zlátnou.
Datlový cukr si kupuji online kilová balení.
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Komentáře