Sója byla v historii bohužel několikrát mylně obviněna z negativních účinků na zdraví. Další a další výzkumy ukazují, že opak je pravdou a sója je pro nás velmi prospěšná. Další důkaz přinesli vědci z Harvardu.
Podle výzkumu publikovaného v Circulation isoflavony, nalezené v tofu a dalších sójových produktech, snižují riziko srdečních chorob. Vědci z Harvardu zjistili, že vyšší příjem tofu byl spojen se sníženým rizikem ischemické choroby srdeční až o 18 % ve srovnání s nižším příjmem tofu. Díky isoflavonům se zlepší endoteliální funkce a zlepší se mikrobiom.
Autoři došli k závěru, že sójové výrobky jako tofu nebo tempeh mohou být velmi účinné k prevenci srdečních chorob.
Zdroj:
Ma L, Liu G, Ding M, et al. Isoflavone intake and the risk of coronary heart disease in US men and women: Results from 3 prospective cohort studies. Circulation. Published online March 23, 2020.
Díky za obrázek www.picjumbo.com
Commenti