Na klasický nezdravý loupák si už ani nevzpomenete. Jsou výborné! Ale musím vás varovat, nejdou přestat jíst. Jsou návykové, jeden nestačí.
Suroviny:
2 hrnky celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
1/4 kostičky droždí
1 lžička datlového/javorového sirupu
5 lžic vlažné vody
1/2 hrnku mandlových plátků
1/2 hrnku rozinek
1/3–1/2 hrnku javorového sirupu (nebo medu)
2 velké lžíce mandlového másla
špetka soli
špetka vanilky
cca 1/3 hrnku rostlinného mléka nebo vody (množství upravte dle potřeby)
Postup:
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek, do něj rozdrobíme droždí, zalijeme cca 5 lžicemi vody a přidáme lžičku sirupu. Necháme vzejít kvásek (5–15 minut)
Do důlku přidáme mandlové máslo a sirup a lehce rozmícháme. Přidáme mandlové plátky, rozinky, sůl, vanilku a dle potřeby trochu mléka. Rozmícháme a zpracujeme v těsto
Rozválíme do většího kruhu jako pizzu a rozkrájíme jako pizzu. Jednotlivé trojúhelníky zamotáme do rohlíčků
Necháme cca 20–30 minut kynout v teple
Pečeme cca 13 minut na 165 °C
Tipy:
Zkuste vyměnit mandlové plátky za nadrcené vlašské ořechy.
Nepoužívejte datlový sirup, rohlíčky by byly moc tmavé a měly by tendenci ke spálení.
Zjistila jsem, že moje trouba peče trochu víc, než je obvyklé. Při pečení je vždycky zdravější protáhnout čas, ale nezvedat teplotu.
Pokud chcete, aby rohlíčky rychle nakynuly a nemáte doma zrovna teplo, lehce zahřejte troubu a nechte je pak kynout v troubě. Kynutí by mělo probíhat pod 40°C.
Nejlepší suroviny na sladké mandlové rohlíčky s rozinkami si můžete pořídit ZDE.
Comments