top of page

Rostlinná strava výrazně snižuje riziko těžkého průběhu COVID-19

Podle studie uveřejněné v BMJ Nutrition, Prevention & Health (květen 2021) může rostlinná strava nabídnout ochranu proti závažnému průběhu COVID-19. Je to jedna z prvních studií, která zkoumala stravovací návyky v souvislosti s onemocněním COVID-19.


Rostlinná strava výrazně snižuje riziko těžkého průběhu COVID-19

Během dvouměsíčního období v létě roku 2020 provedli vědci průzkum u 2884 lékařů a zdravotních sester v první linii, kteří uváděli vysokou frekvenci expozice pacientům s COVID-19. Pracovníci ve zdravotnictví ve specializacích, jako je interní lékařství, urgentní medicína a kritická péče, pracovali ve Francii, Německu, Itálii, Španělsku, Velké Británii a Spojených státech.


"Snížení bylo ještě větší, když se podíváme pouze na ty, kteří jedli rostlinnou a vegetariánskou stravu: Tito účastníci měli o 73 procent nižší pravděpodobnost výskytu středně těžkého až těžkého onemocnění COVID-19..."

Kromě odpovědi na otázky týkající se anamnézy, životního stylu a příznaků COVID-19 účastníci vyplnili dotazník se 47 položkami týkající jídla. Výzkum vedla MUDr. Sara Seidelmann z Kolumbijské univerzity.


Výsledky byly fascinující: Účastníci, kteří jedli rostlinnou stravu, vegetariánskou stravu nebo pescovegetariánskou stravu (žádné maso kromě ryb), měli o 59 procent nižší pravděpodobnost středně těžkého až závažného průběhu COVID-19. Snížení bylo ještě větší, když se podíváme pouze na ty, kteří jedli rostlinnou a vegetariánskou stravu: Tito účastníci měli o 73 procent nižší pravděpodobnost výskytu středně těžkého až těžkého onemocnění COVID-19 ve srovnání s účastníky, kteří nedodržovali rostlinnou nebo vegetariánskou stravu. Tyto výsledky se podstatně nezměnily, ani s přihlédnutím k tělesné hmotnosti, cvičení, kouření...


Naproti tomu, lidé, kteří byli na nízkosacharidových dietách, nebo vysoko proteinových dietách, měli o 48 procent vyšší riziko středně těžkého až těžkého průběhu COVID-19 ve srovnání s ostatními účastníky. A to i v modelu přizpůsobujícím se demografickým charakteristikám, zdravotnímu chování a lékařské specializaci. Ve srovnání s těmi, kteří dodržovali rostlinnou stravu, měli jedlíci nízkosacharidových diet, nebo diet s vysokým obsahem bílkovin téměř čtyřikrát větší riziko.


Při zkoumání toho, co může vysvětlovat tento rozdíl, vědci poukázali na skutečnost, že rostlinná strava je bohatá na živiny včetně fytochemikálií, vitamínů nebo minerálů a vlákniny. „Předpokládá se, že tyto živiny podporují imunitní systém, protože hrají důležitou roli při produkci protilátek, proliferaci lymfocytů a snižování oxidačního stresu,“ napsali. "Naše výsledky naznačují, že zdravá strava bohatá na potraviny s vysokým obsahem živin může být považována za ochranu před těžkým průběhem COVID-19."


Autoři studie také zaznamenali, že když omezili data tak, aby zahrnovala pouze případy pacientů s pozitivním testem COVID-19 nebo detekovatelnými protilátkami, všimli si, že jedinci, kteří byli na rostlinné nebo pescovegetariánské stravě, měli celkově nižší pravděpodobnost infekce COVID- 19. v tomto případě se ale jednalo o malý počet případů, a proto se vyžaduje další zkoumání.


"Pokud se díváme na to, jakou dietu bychom měli doporučit, abychom snížili závažnost COVID-19, zdravá (nezpracovaná neboli celistvá) veganská strava vyšla jako jednoznačný vítěz." Alan Desmond, MB, MRCPI, FRCP, gastroenterolog a autor The Plant-Based Diet Revolution řekl, že: "Maso, mléčné výrobky a drůbež nejsou potraviny bohaté na živiny. ... Potravinami s vysokým obsahem živin jsou rostliny.“



Zdroje:

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page