Stačilo jedno ochutnání a od té doby je u nás jako doma. Pučálka je hrách, který naklíčíte, ochutíte a upečete. Hrách je nejen super výživný a obsahuje velké množství kvalitních rostlinných bílkovin, ale také snižuje riziko srdečních onemocnění. Navíc má vysoký obsah vitamínu A, značné množství vitamínů B, a pokud ho nakombinujete spolu s nějakou celozrnnou obilninou, dostanete velmi kvalitní bílkovinu. A to je dobré pro všechny, kteří nejedí maso nebo chtějí jeho spotřebu omezit. Však víte, že naše babičky jedly hrách a kroupy.
Suroviny:
1 hrnek hrachu
1/3 lžičky soli
lžíce oleje
lžíce lahůdkového droždí (nemusí být, ale já ho tam přidávám vždy, nalákám tak moje malé strávníky)
Postup:
Hrách naklíčíme
Za 3 až 5 dnů, když jsou výhonky dlouhé cca 1 cm a více hrách je připravený na pečení
Hrách promícháme se špetkou soli, lžící oleje a lžící lahůdkového droždí (pro gurmány můžeme přidat špetku kajenského pepře)
Pečeme cca 20 minut při 165°
Tipy:
Naklíčený hrách nejezte bez upečení, je velmi těžko stravitelný. To platí i pro ostatní luštěniny. Pouze mungo fazolky či čočku můžete jíst naklíčené bez tepelné úpravy. Ale já to nedělám
Nekličte ani alfafu vojtěšku. Dejte přednost řeřiše, ředkvičce nebo třeba brokolici a klíčky jezte nejdříve za 4 až 5 dní
Nejlepší suroviny na báječnou pučálku si můžete nakoupit ZDE.
Comments