top of page

Pučálka

Aktualizováno: 21. 4. 2020

Stačilo jedno ochutnání a od té doby je u nás jako doma. Pučálka je hrách, který naklíčíte, ochutíte a upečete. Hrách je nejen super výživný a obsahuje velké množství kvalitních rostlinných bílkovin, ale také snižuje riziko srdečních onemocnění. Navíc má vysoký obsah vitamínu A, značné množství vitamínů B, a pokud ho nakombinujete spolu s nějakou celozrnnou obilninou, dostanete velmi kvalitní bílkovinu. A to je dobré pro všechny, kteří nejedí maso nebo chtějí jeho spotřebu omezit. Však víte, že naše babičky jedly hrách a kroupy.


Pučálka

Suroviny:

  • 1 hrnek hrachu

  • 1/3 lžičky soli

  • lžíce oleje

  • lžíce lahůdkového droždí (nemusí být, ale já ho tam přidávám vždy, nalákám tak moje malé strávníky)


Postup:

  1. Hrách naklíčíme

  2. Za 3 až 5 dnů, když jsou výhonky dlouhé cca 1 cm a více hrách je připravený na pečení

  3. Hrách promícháme se špetkou soli, lžící oleje a lžící lahůdkového droždí (pro gurmány můžeme přidat špetku kajenského pepře)

  4. Pečeme cca 20 minut při 165°


Tipy:

  • Naklíčený hrách nejezte bez upečení, je velmi těžko stravitelný. To platí i pro ostatní luštěniny. Pouze mungo fazolky či čočku můžete jíst naklíčené bez tepelné úpravy. Ale já to nedělám

  • Nekličte ani alfafu vojtěšku. Dejte přednost řeřiše, ředkvičce nebo třeba brokolici a klíčky jezte nejdříve za 4 až 5 dní


Nejlepší suroviny na báječnou pučálku si můžete nakoupit ZDE.


 


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page