Ačkoli nezpracovaná rostlinná strava je plná vitaminů, minerálů, vlákniny a fytochemických látek, jedna věc tady přece jen chybí. A to je vitamín B12.
Vitamín B12 je tvořen bakteriemi v půdě a na povrchu rostlin. Zvířata získávají tento vitamín požíráním těchto rostlin, a tak přechází do masa. Lidé bohužel, při dnešním hygienickém standardu, takto jednoduše vitamín B12 nezískávají.
“Možná namítnete, že příroda nám jistě dodává vše, co potřebujeme. Ano, dodává. Ale my v ní nežijeme.”
Vzhledem k tomu, že většina zvířat chovaných na maso se dnes nepase ve volných výbězích, vitamín B12 nechybí ve stravě jen veganům a vegetariánům, ale i běžné populaci. Každý šestý jedlík masa má deficit vitamínu B12.
Možná namítnete, že příroda nám jistě dodává vše, co potřebujeme. Ano, dodává. Ale my v ní nežijeme. Žijeme ve městech a na vesnicích a většinu našeho jídla nakupujeme v supermarketech.
Rostlinná mléka a alternativy masa dnes bývají obohacovány o vitamín B12, ale v tomto případě byste museli těchto výrobků spotřebovat celkem velké množství (což vám nedoporučuji) a také dobře počítat, abyste měli vitaminu B12 dostatek.
Mnohem jednodušší bude koupit si tento vitamín v lékárně a doplňovat ho touto formou.
Pokud jste vegan, vegetarián, jíte nezpracovanou rostlinnou stravu, nebo jíte maso maximálně dvakrát týdně, což odpovídá doporučení WHO, apeluji na vás, abyste vitamín B12 doplňovali formou výživového doplňku. Jeho nedostatek může mít fatální a nevratné následky.
Spolknutí malé tabletky je jen vteřina a vy si můžete užívat skvělého a zdravého života.
Pokud si chcete přečíst více o vitamínu B12, podívejte se na stránky české veganské společnosti.
Zdroj:
https://www.forksoverknives.com/every-vegan-vegetarian-needs-vitamin-b12/#gs.je16s9
Comments