top of page

Premium: Proč byste vašim dětem už nikdy neměli koupit šunku?

Aktualizováno: 29. 3. 2020

WHO klasifikovala zpracované maso jako karcinogen číslo jedna – co to znamená?


Karcinogenita červeného a zpracovaného masa

"Zpracované maso bylo klasifikováno jako skupina 1, karcinogenní pro člověka. Co to znamená? Tato kategorie se používá, pokud existují dostatečné důkazy o karcinogenitě u lidí. Jinými slovy, existuje přesvědčivý důkaz, že agent způsobuje rakovinu. Hodnocení je obvykle založeno na epidemiologických studiích, které ukazují vývoj rakoviny u exponovaných lidí. V případě zpracovaného masa je tato klasifikace založena na dostatečných důkazech z epidemiologických studií, že konzumace zpracovaného masa způsobuje kolorektální rakovinu.

Co považujete za zpracované maso?

Zpracovaným masem se rozumí maso, které bylo transformováno solením, kvašením, uzením nebo jinými procesy za účelem zvýšení chuti nebo zlepšení konzervace. Většina zpracovaného masa obsahuje vepřové nebo hovězí maso, ale zpracované maso může také obsahovat jiná červená masa, drůbež, droby nebo vedlejší produkty z masa, jako je krev.

Příklady zpracovaného masa zahrnují párky, šunku, klobásy, salámy, paštiky, masové konzervy, omáčky na bázi masa atd."

Zdroj:



 

Tento článek je součástí sekce PREMIUM


Celý článek týkající se karcinogenity červeného masa a zpracovaného masa si můžete přečíst sekci PREMIUM, do níž se dostanete ZDE


Pokud se zajímáte o svoje zdraví a zdraví svých dětí, prosím, zvažte za minimální poplatek vstup do sekce PREMIUM, kde téměř každý den přibývají nové články a zdravé recepty.


Nečerpám z žádný módních časopisů ani internetových portálů, ale překládám odborné články a studie ze stránek Světové zdravotnické organizace WHO, PCMR, EFSA, Nutrition Facts, PubMed, lékařských časopisů atd.


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page