Premium: Jíst nebo nejíst ryby? Přináší v dnešní době konzumace ryb ještě nějaké výhody?

Aktualizováno: 29. bře 2020

84 procent světových ryb obsahuje nebezpečné úrovně rtuti!


Jíst nebo nejíst ryby?

Odborníci se shodují, že ryby jsou nešťastnými oběťmi našich znečištěných vod. Rtuť, toxický těžký kov, je primární problém spojený se spotřebou ryb. Nedávná studie zjistila, že až 84 procent světových ryb obsahuje nebezpečné úrovně rtuti.


Podle zprávy OSN z roku 2013 emise rtuti rostou po celém světě, což se stává globálním zdravotním problémem.

Jak hladiny rtuti stoupají po celém světě a toxiny se hromadí v tukových buňkách ryb, jejich konzumace se stává stále více riskantní.

Co způsobuje rtuť a další těžké kovy v rybách, jaké jsou bezpečné zdroje omega-3, jak souvisí konzumace ryb s cukrovkou a spoustu dalšího si můžete přečíst v podrobně zpracovaném článku, který je dostupný v sekci PREMIUM.

Článek byl přeložen a zpracován ze zdrojů EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) a PCRM (Výbor lékařů pro zodpovědnou medicinu). Žádné módní časopisy a blogy, ale kvalitní zdroje. Pečlivě zpracovaná fakta a vše ozdrojované.