Patogeny v mase a mléce mohou být spojeny s rakovinou

Aktualizace: bře 20

Podle nálezů Německého centra pro výzkum rakoviny (DKFZ) mohou patogeny v kravském mase a mléce způsobit rakovinu u lidí.


Faktor kravského mléka a masa

Patogeny, přezdívané “faktor kravského mléka a masa”, nalezené u zdravých krav mohou způsobit chronickou zánětlivou reakci v tkáních, například v tlustém střevě a prsou, a významně podpořit rakovinu. Po konzumaci takového mléka nebo masa může trvat desítky let, než se tento typ rakoviny projeví. Podle DKFZ je třeba dalších studií.


Zveřejněno dne 6.6.2019



Zdroje:

  • BfR Federal Institute for Risk Assessment. New pathogens in beef and cow’s milk products: More research required. BfR Opinion. 2019;14: DOI 10.17590/20190606-133224.

  • Physicians Committee for Responsible Medicine: https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/pathogens-meat-and-milk-may-be-linked-cancer