top of page
Veronika

Ovoce, zelenina a celozrnné obilniny snižují riziko vzniku diabetu 2. typu

Podle dvou studií, zveřejněných v British Medical Journal, už jedna třetina šálku ovoce, zeleniny nebo celozrnných obilnin, jako jsou ovesné vločky nebo celozrnný chléb, do vaší každodenní stravy může snížit riziko diabetu 2. typu až o 29 % (2 studie zveřejněné v British Medical Journal).


Ovoce, zelenina a celozrnné obilniny snižují riziko vzniku diabetu 2. typu

První studie zkoumala příjem vitamínu C a karotenoidů z ovoce a zeleniny, jejichž zvýšené hladiny byly spojeny se sníženým rizikem vzniku diabetu o 25 %.

Druhá studie porovnávala příjem celozrnných obilnin a cukrovky u účastníků Studie zdravotních sester a zjistila, že ti, kteří jedli nejvíce celozrnných obilovin včetně celozrnných snídaňových cereálií, ovesných vloček, celozrnného chleba, natural rýže, měli snížené riziko až o 29 % ve srovnání s těmi, kteří jedli nejnižší množství celozrnných obilovin.


Obě studie naznačují, že zvýšený příjem ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin v jakémkoli množství, mohou být velmi účinné při prevenci vzniku cukrovky 2. typu.



Zdroje:

  1. Zheng JS, Sharp SJ, Imamura F, et al. Association of plasma biomarkers of fruit and vegetable intake with incident type 2 diabetes: EPIC-InterAct case-cohort study in eight European countries. BMJ. 2020;370:m2194-m2208.

  2. Hu Y, Ding M, Sampson L, et al. Intake of whole grain foods and risk of type 2 diabetes: results from three prospective cohort studies. BMJ. 2020;370:m2206-m2218.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page