top of page

Nezpracovaná rostlinná strava léčí cukrovku a obezitu

Aktualizováno: 20. 3. 2020

Rostlinná strava jako jedna z nejlepších, avšak nevyužívaných cest ke zvrácení probíhající cukrovky a obezity. Konečně uznána Americkou diabetickou asociací jako účinný lék.


Nezpracovaná rostlinná strava léčí

Pan doktor Kim Williams, bývalý prezident Americké univerzity kardiologie, vydává zprávy z oblasti výživy, které uvádí klasickým citátem: Celá pravda prochází třemi fázemi. Zaprvé je zesměšňována. Zadruhé je hrubě odvrhována. Zatřetí je konečně plně přijímána...


"Věda hovoří jasně. Válka informací o tom, co je a není zdravé, skončila. Teď je třeba překonat setrvačnost, kulturu, návyky a marketing nezdravých potravin." (doktor Kim Williams)

V roce 2013 byla nezpracovaná rostlinná strava v oficiálních pokynech pro cukrovkáře zesměšňována a umístěna v sekci nevhodných diet.


V roce 2015 však ty stejné pokyny od stejných profesních sdružení výslovně schválily nezpracovanou rostlinnou stravu jako vhodný způsob stravování při léčbě a prevenci cukrovky a obezity.


A nyní Americká diabetologická asociace uvádí rostlinnou stravu jako jednu z možností stravování při cukrovce a obezitě.


Kanadská diabetická asociace je dokonce napřed a nezpracovaná rostlinná strava je považována jako nejlepší způsob stravování při těchto nemocech. V Kanadě je cukrovka 2. typu považována za jedno z nejrychleji rostoucích onemocnění a představuje vážný problém v oblasti veřejného zdraví. Tady už nebyl čas otálet a doporučují rostlinnou stravu pro léčbu obezity, cukrovky i srdečních nemocí. Doporučení pro pacienty zní: jíst nezpracované rostlinné potraviny, vyhýbat se masu, mléčným výrobkům, vajíčkům a také zpracovaným potravinám a rychlému občerstvení.


I přes toto doporučení se ledy hýbají velmi pomalu a většina pacientů o něm nikdy neslyšela. Co se lékařů týká, téměř všichni o doporučení vědí, ale pouze každý třetí ho navrhuje svým pacientům. Proč?


Jeden z hlavních důvodů je, že lékaři si myslí, že by pacienti tuto stravu stejně nedodržovali. Ale tato představa se ukázala být v rozporu s výsledky průzkumu u pacientů. Většina z nich uvedla, že by to určitě vyzkoušela. Dle studií PCRM Geico je tato dieta po vyzkoušení přijatelná pro 95 % pacientů. Pravděpodobně proto, že se prostě cítili mnohem lépe – navýšení energie, lepší trávení, lepší spánek, spokojenost.


Druhý důvod, proč tyto informace nemají ani kanadští pacienti a možná ani vy, je prosté prodlení v šíření nových vědeckých poznatků. A to je jeden z důvodů založení www.nutrionfacts.org, kde se pan doktor Michael Greger snaží tyto informace dostat k široké veřejnosti. A taky důvod k vytváření stránek www.chutprirody.cz, kde se vám snažím tyto informace přiblížit v češtině.


Jak uvádí pan doktor Kim Williams: „Stále rostou důkazy o přínosech nezpracované rostlinné stravy, která nás chrání před mrtvicí, hypertenzí, cukrovkou, obezitou, srdečními nemocemi, rakovinou a různými zánětlivými stavy. Je třeba číst existující vědeckou literaturu, nezávislé studie a nevěřit různým článkům na internetu a v časopisech, které neuvádějí zdroje informací. Věda hovoří jasně. Válka informací o tom, co je a není zdravé, skončila. Teď je třeba překonat setrvačnost, kulturu, návyky a marketing nezdravých potravin."


Místo boje proti těmto věcem se zkusme s láskou a pokorou obrátit k přírodě. Která nám dala všechno, co naše tělo potřebuje, aby bylo zdravé a vitální.



Zdroje:

  • https://nutritionfacts.org/video/plant-based-diets-recognized-by-diabetes-associations/

  • Williams KA. Introduction to the "A plant-based diet and cardiovascular disease" special issue. J Geriatr Cardiol. 2017;14(5):316.

  • Gonzalez-campoy JM, St jeor ST, Castorino K, et al. Clinical practice guidelines for healthy eating for the prevention and treatment of metabolic and endocrine diseases in adults: cosponsored by the American Association of Clinical Endocrinologists/the American College of Endocrinology and the Obesity Society. Endocr Pract. 2013;19 Suppl 3:1-82.

  • Handelsman Y, Bloomgarden ZT, Grunberger G, et al. American association of clinical endocrinologists and american college of endocrinology - clinical practice guidelines for developing a diabetes mellitus comprehensive care plan - 2015. Endocr Pract. 2015;21 Suppl 1:1-87.

  • 4. Lifestyle Management. Diabetes Care. 2017;40(Suppl 1):S33-S43.

  • Rinaldi S, Campbell EE, Fournier J, O'connor C, Madill J. A Comprehensive Review of the Literature Supporting Recommendations From the Canadian Diabetes Association for the Use of a Plant-Based Diet for Management of Type 2 Diabetes. Can J Diabetes. 2016;40(5):471-477.

  • Lee V, Mckay T, Ardern CI. Awareness and perception of plant-based diets for the treatment and management of type 2 diabetes in a community education clinic: a pilot study. J Nutr Metab. 2015;2015:236234.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page