top of page

Nezpracovaná rostlinná strava léčí Crohnovu chorobu

Aktualizováno: 20. 3. 2020

Podle případové studie publikované v časopise Nutrients může být nezpracovaná rostlinná strava účinná v léčbě Crohnovy choroby.



Studie sledovala skoro třicetilétého muže, kterému byla diagnostikována Crohnova nemoc poté, co několik let trpěl únavou, nadýmáním, bolestmi břicha, nevolností a občasnými vředy. Jeho stav se nezlepšoval ani po více jak roce intravenózní léčby.


„Tato případová studie nabízí naději stovkám tisíc lidí trpících bolestivými symptomy spojenými s Crohnovou chorobou“ říká spoluautorka studie Hana Kahleová, MD, PhD

Během druhého roku léčby se pacient rozhodl přejít na nezpracovanou rostlinnou stravu, tedy přestal jíst všechny živočišné produkty a zpracované potraviny. Po 40 dnech přesného dodržování nového jídelníčku zjistil, že nemá žádné příznaky nemoci. Rozhodl se zůstat u této stravy, která zahrnuje celozrnné obilniny, luštěniny, ovoce a zeleninu. Testy ukázaly úplné zahojení sliznic a pacient mohl vysadit léky. Od té doby se neobjevily žádné příznaky nemoci.


„Tato případová studie nabízí naději stovkám tisíc lidí trpících bolestivými symptomy spojenými s Crohnovou chorobou,“ říká spoluautorka studie Hana Kahleová, MD, PhD, ředitelka klinického výzkumu na Lékařském výboru pro zodpovědné lékařství (Physicians Committee for Responsible Medicine).


Při použití současných léčebných režimů dosahuje pouze přibližně 10 % pacientů s Crohnovou chorobou, kteří jsou léčeni tradičně, dlouhodobou remisi a 50 % pacientů vyžaduje operaci během 10 let od diagnózy.


Autoři studie poznamenávají, že nezpracovaná rostlinná strava má vysoký obsah vlákniny, což podporuje celkové zdraví střev. Vláknina také živí zdravé bakterie ve střevech a chrání nás proti Crohnově chorobě a dalším zažívacím problémům. I když je zapotřebí více výzkumu, předchozí studie podpořily závěr, že dieta bohatá na rostlinné bílkoviny a celé potraviny může být prospěšná pro pacienty s Crohnovou chorobou.


„Dle této případové studie je vidět, že potraviny jsou skutečně léky,“ dodává Dr. Kahleová.


„Nejen, že se ukazuje, že konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny by mohla přispět k remisi Crohnovy choroby, ale všechny další účinky nezpracované rostlinné stravy jsou velmi přínosné, včetně snížení rizika srdečních onemocnění, diabetu 2. typu a některých typů rakoviny. “



Zdroje:

  • Physicians Committee for Responsible Medicine: https://www.pcrm.org/news/news-releases/plant-based-diet-leads-crohns-disease-remission-according-case-study

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2877178/

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page