Tohle je recept na ten nejlepší domácí kečup, který neustálým vylepšováním přivedla k dokonalosti moje maminka. Je neskutečně dobrý. A přitom je to mnohem, mnohem, mnohem zdravější verze než klasický kečup z obchodu.
Suroviny:
2 ½ kg rajčat
¼ kg cibule
¼ kg jablek
¼ kg tmavého třtinového cukru
100 ml umeocta (koupíte ve všech dobrých obchůdcích se zdravou výživou)
šťáva z jednoho citronu
2 lžičky sladké papriky
2 lžičky pálivé papriky (pokud neděláte kečup pro malé děti) – já nedávám
5 bobkových listů
5 hřebíčků
10 kuliček nového koření
15 kuliček pepře
Postup:
Všechny suroviny dáme do hrnce a zvolna vaříme cca 3 hodiny
Rozmixujeme ponorným mixérem a přepasírujeme přes sítko
Vrátíme na plotýnku, nastavíme nízkou teplotu a za občasného míchání vypékáme (bez pokličky), dokud kečup nebude mít požadovanou hustotu (cca 3–4 hodiny)
Kečup dáme do sklenic a zavaříme
Tipy:
Dejte pozor a kečup nepřipalte. Pokud ho budete vypékat rychleji, musíte také často míchat.
Pokud neděláte kečup pro děti, můžete přidat více pálivé papriky.
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments