Low-carb diety zvyšují cholesterol

Aktualizace: bře 20

Podle studie publikované v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics může strava s nízkým obsahem sacharidů zvýšit celkový cholesterol.


Low-carb diety

Korejské ženy, které držely dietu s nízkým obsahem sacharidů, měly o 36 procent vyšší pravděpodobnost vysoké hladiny cholesterolu. Tradiční korejská strava má vysoký obsah sacharidů a nízký obsah tuku a bílkovin. Podle autorů došlo v posledních 50 letech ve stravování k posunu k západním stylu, což znamená, že lidé začali konzumovat více masa a tuku a naopak méně sacharidů. Tato změna měla za následek zvýšení obezity a chronických onemocnění.


Zdroj:

  • Kim SA, Lim K, Shin S. Associations between low-carbohydrate diets from animal and plant sources and dyslipidemia among Korean adults. J Acad Nutr Diet. 2019;119:2041-2054.


Co jsou sacharidy?

Sacharidy patří spolu s bílkovinami a tuky mezi základní živiny. Sacharidy naleznete hlavně v ovoci, bramborách, batátech a obilninách. Tyto složky stravy našemu zdraví prospívají po tisíce a tisíce let. Pokud se tedy nacházejí ve formě, v jaké nám je příroda dává.


Jediné sacharidy, kterým bychom se měli vyhnout, jsou ty, které byly vyrobeny v továrně – např. bílý cukr, bílá mouka, loupaná rýže, bílý chléb, bílé těstoviny.