top of page

Které jídlo oslabí váš imunitní systém víc, než si myslíte?

Aktualizováno: 17. 3. 2021

Strava s vysokým obsahem soli je nejen špatná pro krevní tlak, ale také pro imunitní systém. Toto je závěr nové studie pod vedením Fakultní nemocnice Bonn.


Jaké množství soli je pro nás optimální?

Bylo zjištěno, že myši krmené stravou s vysokým obsahem soli trpí mnohem závažnějšími bakteriálními infekcemi. Lidští dobrovolníci, kteří denně konzumovali navíc šest gramů soli k jejich běžné stravě, vykazovali výrazné imunitní nedostatky. Toto množství odpovídá obsahu soli necelých dvou jídel rychlého občerstvení. Výsledky jsou publikovány v časopise Science Translational Medicine.

"Pět gramů denně, nic víc: Toto je maximální množství soli, které by dospělí měli konzumovat podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO)."

Pět gramů denně, nic víc: Toto je maximální množství soli, které by dospělí měli konzumovat podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO).


Přečtěte si zdravotní doporučení podle WHO na stránkách chutprirody.cz:


5 gramů odpovídá přibližně jedné čajové lžičce. Ve skutečnosti však mnoho lidí tento limit značně překračuje: Někteří z nás jedí až 10 a více gramů soli denně!


Sůl zvyšuje krevní tlak a zvyšuje riziko infarktu a mrtvice. Ale nejen to... „Nyní jsme poprvé dokázali, že nadměrný příjem soli také významně oslabuje náš imunitní systém,“ vysvětluje profesor Dr. Christian Kurts z Ústavu experimentální imunologie na University of Bonne.

„Zkoumali jsme dobrovolníky, kteří kromě svého denního příjmu konzumovali šest gramů soli navíc,“ říká profesor Kurts. To je zhruba množství obsažené ve dvou jídlech rychlého občerstvení, tj. dvou hamburgerech a dvou porcích hranolků. Po jednom týdnu vědci odebrali krev svým subjektům a zkoumali granulocyty. Imunitní buňky se mnohem hůře vypořádali s bakteriemi poté, co testované subjekty začaly jíst stravu s vysokým obsahem soli.

Zdroj:

  • https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200325143815.htm


Slova autorky závěrem:

Vzhledem k současné situaci (březen 2020) je toto velmi významná informace, která by se měla dostat k co nejvíce lidem. Dnes, když jsme se vraceli z lesa, jsem si nemohla nevšimnout fronty u výdejního okénka jednoho velmi známého prodejce rychlého občerstvení. Postarejte se o sebe a své blízké také tím, že nebudete zbytečně oslabovat svůj imunitní systém. Jako první krok je třeba vynechat rychlá občerstvení a uzeniny ze svého jídelníčku.

A víte, kolik gramů soli obsahuje 100 g korbáčků? Zhruba 5 g. A 100 g nivy? Cca 4 g.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page