Krémová polévka z pečeného květáku

Aktualizace: dub 21

Polévka z vařeného květáku pořád nebyla nic moc, ač jsem ji dochutila, čím chtěla. A jak dostat květák do dvouletého kluka byl tedy problém. Až dnes, konečně po několika pokusech s květákovou polévkou se opravdu povedla. Ta krémová chuť je perfektní.


Květáková polévka

Suroviny:

  • 1 lžíce oleje

  • 1 velká cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 4 hrnky zeleninového vývaru

  • 1 brambora

  • 1 hrnek bílých fazolí

  • 5 lžic bílé quinoa

  • 2 hrsti vlašských ořechů

  • sůl a pepř dle chuti

  • 2 lžíce lahůdkového droždí


Pečený květák

  • 1/3 květáku

  • 1/2 lžičky mahá

  • 1/2 lžičky mleté papriky

  • 2 lžičky lahůdkového droždí

  • 1/2 lžičky soli

  • 1/2 lžičky oregana


Postup:

1. Namočíme vlašské ořechy do vody, aby byly téměř potopené.


2. Rozebereme květák na růžičky. Promícháme se lžící oleje a směsí koření. Dáme péct do trouby na 20 minut na 165°.


3. Orestujeme cibuli na lžíci oleje (3 minuty), přidáme česnek a ještě krátce promícháme. Přidáme bramboru, fazole, horkou vodou propláchnutou quinoa a zalijeme vývarem. Vaříme 20 minut.


4. Rozmixujeme oříšky a spolu s pečeným květákem a lahůdkovým droždím přidáme do hrnce. Vše společně důkladně rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem.


Já používám tyčový mixér, ale pokud ten váš není dostatečně výkonný, budete muset přemístit polévku do klasického mixéru, aby získala opravdu krémovou konzistenci.


Tip:

Můžete si nechat pár růžiček květáku na ozdobení talíře. A pak už by to chtělo jen pažitku nebo třeba řeřichu.



Nejlepší suroviny na krémovou polévku z pečeného květáku si můžete nakoupit ZDE.




2500 výrobků a z toho bezmála 1500 položek v biokvalitě. Luštěniny, obiloviny, oříšky, semínka, sušené ovoce, ekologické čistící prostředky, přírodní kosmetika... To vše naleznete na CountryLife.cz.