Polévka z vařeného květáku pořád nebyla nic moc, ač jsem ji dochutila, čím chtěla. A jak dostat květák do dvouletého kluka byl tedy problém. Až dnes, konečně po několika pokusech s květákovou polévkou se opravdu povedla. Ta krémová chuť je perfektní.
Suroviny:
1 lžíce oleje
1 velká cibule
3 stroužky česneku
4 hrnky zeleninového vývaru
1 brambora
1 hrnek bílých fazolí
5 lžic bílé quinoa
2 hrsti vlašských ořechů
sůl a pepř dle chuti
2 lžíce lahůdkového droždí
Pečený květák
1/3 květáku
1/2 lžičky mahá
1/2 lžičky mleté papriky
2 lžičky lahůdkového droždí
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky oregana
Postup:
1. Namočíme vlašské ořechy do vody, aby byly téměř potopené.
2. Rozebereme květák na růžičky. Promícháme se lžící oleje a směsí koření. Dáme péct do trouby na 20 minut na 165°.
3. Orestujeme cibuli na lžíci oleje (3 minuty), přidáme česnek a ještě krátce promícháme. Přidáme bramboru, fazole, horkou vodou propláchnutou quinoa a zalijeme vývarem. Vaříme 20 minut.
4. Rozmixujeme oříšky a spolu s pečeným květákem a lahůdkovým droždím přidáme do hrnce. Vše společně důkladně rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem.
Já používám tyčový mixér, ale pokud ten váš není dostatečně výkonný, budete muset přemístit polévku do klasického mixéru, aby získala opravdu krémovou konzistenci.
Tip:
Můžete si nechat pár růžiček květáku na ozdobení talíře. A pak už by to chtělo jen pažitku nebo třeba řeřichu.
Nejlepší suroviny na krémovou polévku z pečeného květáku si můžete nakoupit ZDE.
Comments