Kořeněná rajčatová polévka

Tahle polévka se hodí na snídani, oběd i večeři. V chladném počasí vás báječně prohřeje a dodá spoustu živin. Jen 10 minut práce a pak už se 15 minut vaří sama. Nenechte se odradit výčtem surovin, je tam spousta koření, a když nějaké vynecháte nebo vyměníte, pořád bude polévka výborná.


Kořeněná rajčatová polévka

Suroviny:

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 větší cibule

  • ½ červené papriky

  • 4 stroužky česneku – prolisovaný

  • 1 mrkev nakrájená na kostičky

  • 1 plechovka krájených rajčat

  • 4 lžíce rajčatového protlaku

  • 1 lžíce javorového sirupu

  • sůl, pepř

  • 1 lžička červené papriky (uzené, pokud chcete)

  • ½ lžičky mletého kmínu nebo mahá

  • špetka kajenského pepře (pálivé papriky…) – pokud nevaříte pro děti

  • 1/5 lžičky skořice

  • 1 lžíce shoyu

  • 1 lžička oregana

  • špetka tymiánu


  • 1 ½ hrnku cizrny

  • 2 lžíce červené quinoy – propláchnutá horkou vodou

  • voda nebo zeleninový vývar (množství dle požadované hustoty polévky)


  • několik lístků špenátu na ozdobení


Postup:

  1. Na lžíci oleje dáme restovat cibuli

  2. Prolisujeme česnek a dáme restovat k cibuli

  3. Mrkev nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli

  4. Papriku nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli a mrkvi a vše ještě cca 2 minuty orestujeme

  5. Přidáme rajčata, rajčatový protlak a vše ostatní: sůl, pepř, červenou papriku, mahá, kajenský pepř, skořici, shoyu, oregano, tymián, cizrnu, quinou a vodu

  6. Přivedeme k varu a necháme 15 minut vařit pod pokličkou

  7. Tyčovým mixérem několikrát pulsneme v polévce, ochutnáme, dochutíme solí, pepřem nebo shoyu a ozdobíme pokrájenými lístky špenátu nebo polníčku



Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše