Kadeřávek patří do stejné rodiny jako brokolice, květák, zelí nebo třeba kapusta. Proto si může připsat stejné zázračné účinky jako ostatní brukvovitá zelenina. Kadeřávek má potenciál bránit poškození DNA, zabraňuje šíření metastáz, pomáhá při prevenci lymfomu, brání nás proti patogenům a polutantům, detoxikuje játra, snižuje riziko rakoviny, pomáhá autistům… Takže jdeme na kadeřávkovou polévku :-)
Suroviny:
Polévka
1 lžíce oleje
1 větší cibule
1 palička česneku
cca 4 hrnku kadeřávku – bez prostředního tvrdého stvolu
2 brambory
sůl, pepř dle chuti
voda nebo zeleninový vývar (cca 1 a půl litru)
1 hrnek cizrny
1/2 lžičky oregana (nemusí být)
1/2 lžičky majoránky
1/2 lžičky mahá nebo mletého kmínu
1 lžíce lahůdkového droždí
1/2 hrnku kešu + 1 hrnek vody
Pečená cizrna
2 hrnky cizrny
1 lžička oleje
1 lžíce lahůdkového droždí
1 lžička koření na pečenou zeleninu
1/2 lžičky soli
Postup:
Cizrnu promícháme s olejem, droždím, kořením a solí a dáme péct do trouby na 160 °C na cca 40–50 minut, dokud není krásně zlatá a křupavá. A naprosto výborná
Namočíme kešu ořechy
Orestujeme jemně pokrájenou cibuli, přidáme brambory nakrájené na kostky a zalijeme vývarem
Přidáme cizrnu, sůl, prolisovaný česnek, oregano, majoránku, kmín, droždí a necháme 20 minut vařit
Umyjeme kadeřávek, zbavíme ho prostředního stvolu a natrháme nebo pokrájíme
Po 20 minutách přidáme do polévky kadeřávek a ještě 3–5 minut povaříme
Rozmixujeme kešu ořechy a nalijeme do polévky
Cca polovinu polévky dáme stranou, rozmixujeme a nalijeme zpět do polévky
Na talíři zdobíme pečenou cizrnou, dosolíme a opepříme dle chuti
Tipy:
Můžete rozmixovat všechnu polévku, jestli máte doma někoho, kdo by něco vybíral. Já ji mladšímu synovi taky mixuji celou.
Při mixování můžete přidat ještě jeden syrový stroužek česneku, pokud nevaříte pro malé děti.
Nejlepší suroviny na tuto kadeřávkovou polévku s pečenou cizrnou si můžete pořídit ZDE.
Comments