top of page
Veronika

Je kombucha opravdu zdravá?

Čaj je zdravý; houby jsou zdravé. Co kdybychom to dali dohromady? Čaj kombucha, perlivý fermentovaný nápoj – doplněný o kousky slizké houby.


Kombucha a zdraví

Kdybychom své znalosti o výživě založili na knihách, které najdete v obchodech, bestsellery jako Kombucha – Zázračná houba vám řeknou, že již za dynastie Tsin byla známá a ctěná jako nápoj s magickou mocí, umožňující lidem žít věčně. Vzhledem k tomu, že v dnešní době moc lidí z dynastie Tsin nepotkáte, nejenže vám kombucha nedá věčný život – zjevně vám neudělí ani ubohých 2000 let. Není dobré věřit všemu, co čtete u prodejců, nejen kombuchy.


Ale co říká věda? Je čaj kombucha – škodlivý, neškodný nebo užitečný?

A možná jste to nečekali, ale čaj kombucha může být škodlivý. Loňského roku vyšel článek v Journal of Intensive Care Medicine, cituji: „Kombucha může představovat vážná zdravotní rizika. Konzumace tohoto čaje se nedoporučuje, protože může být spojena se život ohrožující laktátovou acidózou.“


Toto je jen poslední ze série kazuistik lidí, kteří skončili v kómatu, protože se jejich krev po pití kombuchy změnila na kyselinu. Jak to kombucha dělá? Nemáme tušení. Možná je to nakonec kouzelná houba.


Jakoukoli změnu stravy vždy konzultujte se svým lékařem.


Zdroj:

  1. Článek je překladem videa pana doktora Gregera z jeho úžasných stránek www.nutritionfacts.org https://nutritionfacts.org/video/is-kombucha-tea-goodfor-you/



 

Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page