Jak se uzdravit jídlem?

Aktualizace: bře 20

Co by měl člověk jíst, aby se uzdravil nebo aby nemocem předcházel? Věda mluví jasně – taková strava existuje.


Co byste neměli ve vašem jídelníčku opomenout

Nebo si taky ještě myslíte, že nemoci máme předprogramované v genech a že s tím nejde nic dělat? A co když existuje způsob, jak nechat špatné geny vypnuté? A pokud už se nějaká nemoc objevila, tak ji rychle zastavit nebo dokonce úplně zvrátit.


Není pravda, že nevíme, co má člověk jíst, aby se chránil před nemocemi nebo dokonce zvrátil jejich průběh. Dnes již existují tisíce důkazů o tom, že zdravá strava nám může pomoci prožít dlouhý a zdravý život nehledě na naše geny. Ukázalo se, že geny mají na svědomí maximálně 10 až 20 % rizika onemocnění.


“Většina chronických onemocnění se připisuje živočišné stravě a zpracovaným potravinám jako jsou uzeniny, limonády, hotová jídla...”

Informace se nerůzní ani v tom, co je skutečně zdravé jídlo. Odborné lékařské studie se shodují s lékaři, biochemiky a odborníky na výživu na tom, co bychom měli jíst. My se pouze necháváme zmást výrobci různých hadích lektvarů nebo i odborníky, kteří nedrží krok s nejmodernějšími poznatky a v neposlední řadě tu je jedna lidská vlastnost, která tomu nahrává: věříme tomu, čemu chceme věřit. Chceme slyšet, že je zdravé máslo a nechceme slyšet, že je zdravá brokolice.


Co tedy máme jíst?


Většina chronických onemocnění se připisuje živočišné stravě a zpracovaným potravinám jako jsou uzeniny, limonády, hotová jídla…


Jeden z nejdůležitějších kroků, které můžete udělat pro zlepšení svého zdraví, navýšení energie a prevenci vážných onemocnění, je přejití na nezpracovanou rostlinnou stravu (#nezpracovaná_rostlinná_strava). Pokud jste slyšeli o Čínské studii, viděli Forks Over Knives nebo četli něco od takových jmen jako Michael Greger, Neal Barnard, John A. McDougall, Caldwell Esselstyn, T. Colin Campbell, Joel Fuhrman, Michael Klaper, Dean Ornish, Igor Bukovský ... pak už asi víte, že věda ukazuje, že změna výživy je účinným způsobem jak žít déle a zdravěji, snížit riziko onemocnění a v neposlední řadě také pomoci životnímu prostředí.


Kde a jak začít? Je důležité začít postupně, změnu si užít, pozorovat svoje tělo, jak se uzdravuje, jak narůstá energie, mění se chutě a užívat si nová jídla a nové recepty.


Jak může nezpracovaná rostlinná strava pomoci na vaší cestě ke zdraví?

V posledních letech se objevují tisíce nových studií, které dokazují, že většině chronických onemocnění lze předcházet, zmírnit je nebo je dokonce zcela vyléčit. Další a další studie dokazují, že dieta založená na rostlinách může snížit riziko diabetu 2. typu, srdečních onemocnění, některých typů rakoviny a dalších závažných onemocnění. Mnoho lidí, kteří na tuto stravu přešli, mezi nimi i spousta skvělých sportovců, hlásí více energie, zlepšení zdravotního stavu, zlepšení nálady atd.


Jak vypadá nezpracovaná rostlinná strava?

Nezpracovanou rostlinnou stravou rozumíme jídlo, které:

  • je pouze rostlinného původu, tedy někde vyrostlo a nebylo vyrobeno v továrně

  • neprošlo žádnou složitou technologickou úpravou, tedy nebylo nic dobrého odebráno a nic špatného přidáno

  • neobsahuje žádnou živočišnou složku, tedy maso, mléko ani vajíčka

Já vím, že teď se mnoho z vás zhrozilo, co byste tedy měli jíst. Dočtěte článek do konce a pak zkuste zabrousit do složky recepty. Doporučuji také výborné kuchařky od skvělého šéfkuchaře Petra Klímy – Zeleninová kuchařka a Luštěninová kuchařka, knihy od báječného lékaře Igora Bukovského, Hned to bude a Hned to bude andílku, Jak nezemřít – kuchařka… Uvidíte že jídlo založené na nezpracované rostlinné stravě je nejen nutričně bohaté, ale i výborné. A vaše chutě se budou postupně měnit. Stačí tomu dát čas. Stačí pár týdnů na nezpracované rostlinné stravě a chutě na cukrovinky a další nezdravé potraviny zcela zmizí. Stačí vydržet a nechat tělo, aby se opravilo a opravilo i chuťové pohárky.


Nezpracovaná rostlinná strava – jídlo, které budete milovat

Co tedy jíst?

  • ovoce: všechny druhy ovoce (jablka, hrušky, banány, pomeranče, borůvky, maliny, třešně, jahody, ostružiny, melouny, hrozny...) Dávejte přednost sezónním a domácím ovocím, ale nevyhýbejte se ani ostatním. Pokud to jde, dávejte přednost bio kvalitě nebo ověřeným zdrojům.

  • zelenina: všechny druhy zeleniny (papriky, salát, zelí, kadeřávek, hrášek, okurky, rajčata, mrkev, batáty, řepa, brambory, petržel, celer, pastyňák, kukuřice, brokolice, květák, kapusta, chřest, špenát, ředkvičky, kedlubny, cibule, česnek, řepa, brambory…) Stejně jako u ovoce dávejte přednost sezónní, domácí zelenině. A pokud to jde, tak v bio kvalitě nebo z ověřeného zdroje.

  • obilniny: rozumějte celozrnné obilniny. Obal zrna a jeho klíček obsahuje to nejcennější, tak se o to nenechejte připravit rafinací. Bílou mouku vyměňte za celozrnnou, stejně tak obyčejné těstoviny za bezvaječnou a celozrnnou variantu. Najděte si svého favorita. Bílou rýži obejděte obloukem a kupte si rýži natural. Najděte pekaře, který peče chléb plný živin a to je celozrnný, nejlépe žitný chléb. Zařaďte kroupy, které vařily už naše babičky a prababičky, zkuste celozrnný kuskus, quinou...

  • luštěniny: luštěniny vám dodají potřebnou dávku bílkovin a v kombinaci s obilninami i všechny esenciální mastné kyseliny. Patří sem všechny druhy fazolí a čočky, cizrna, tofu, tempeh... U sójových výrobků vždy dávejte přednost bio kvalitě. Luštěniny používejte k výrobě pomazánek, zahuštění polévek, jako zavářku do polévky, do zeleninových salátů, jako součást zeleninových jídel, do jídel z jednoho hrnce jako je chilli nebo kari, pro výrobu dipů nebo jako slané pečené zobání.

  • ořechy a semínka: doplní vaši stravu o potřebné tuky, minerály, vitamíny... U ořechů dávejte přednost českým ořechům jako jsou vlašské a lískové, které občas doplňte o další druhy a mandle. Lněné a sezamové semínko umelte na jemno do mrazáku a přidávejte např. do salátů atd. Slunečnicová a loupaná konopná můžete přidávat do pomazánek a dipů. Pokud potřebujete zhubnout, nejezte příliš ořechů a semínek ve večerních hodinách.


Jak začít?

  • najděte si nové recepty, které vám budou chutnat

  • zkuste předělat vaše oblíbené recepty, například guláš zkuste vyrobit z hlívy ústričné

  • kupte si kuchařku, ze které vám bude jídlo opravdu chutnat

  • najděte si zdravou výživu ve vašem okolí

  • společnost Country Life vydává krásný časopis Dobroty plný inspirací

  • ve městech teď rostou restaurace, které vaří z rostlinných surovin, jak houby po dešti. Najděte si svoji oblíbenou

  • sledujte naše stránky, kde budeme přinášet další novinky a inspirace ze světa „nezpracované rostlinné stravy“


Jak na nic nezapomenout a dostat všechny živiny, které tělo potřebuje?

Nezpracovaná rostlinná strava poskytuje všechny živiny, které naše tělo potřebuje. Stačí 2x denně v jídle zkombinovat celozrnnou obilninu, luštěninu, zeleninu a trošku oříšků a semínek.

CELOZRNNÁ OBILNINA + LUŠTĚNINA + ZELENINA +

OŘÍŠKY/SEMÍNKA + BYLINKY A KOŘENÍ


Jediná výjimka je vitamin B12. Vše ohledně vitamínu B12 najdete zde. Doporučujeme jeho suplementaci prostřednictvím potravinového doplňku.


Co jíst mimo domov?

Řada restaurací již nabízí veganská jídla, která vždy nemusí odpovídat nezpracované rostlinné stravě, ale budou v těchto restauracích tou nejlepší volbou. Netrapte se, když v některé dny nebude jídlo přesně podle plánu. Nedovolte aby dokonalé bylo nepřítelem dobrého.


Jídlo si můžete také přichystat v předstihu doma a vzít se sebou. S trochou kreativity vytvoříte fantastická jídla do krabiček a skleniček. Nezapomeňte na ovoce a zeleninu a vaše tělo se může radovat.


Je nezpracovaná rostlinná strava drahá?

Vůbec ne. Není třeba kupovat drahé potraviny. V přepočtu na živiny vychází naopak toto jídlo velmi ekonomicky. Pokud jíte potraviny, které jsou skutečně výživné, na zasycení vám stačí mnohem menší množství. Jeden plátek celozrnného žitného chleba vás zasytí víc, jak tři bílé rohlíky. Navíc vám dodá spoustu živin na rozdíl od rohlíku, ve kterém není vůbec nic výživného, spíše naopak. Používáte-li základní potraviny a ne hotové výrobky, uděláte radost nejen vašemu tělu, ale i vaší peněžence. Pokud z vašeho nákupního vozíku zmizí uzeniny, cukrovinky, limonády, masové konzervy, mražená pizza, hranolky, sladké pečivo… tak nebude vadit, že rýže natural stojí o 10 – 20 korun více než rýže bílá.


Tipy jak ušetřit při nákupu potravin

  • luštěniny nakupujte v suchém stavu raději než v plechovkách

  • dávejte přednost místním a sezónním potravinám

  • nakupujte přebytky od malých zahrádkářů

  • nakupujte větší balení obilnin a luštěnin, které obvykle vychází levněji


Je nezpracovaná rostlinná strava to stejné jako veganství?

Určitě je to velmi podobné, ačkoli jsou tu určité rozdíly. Vegani se v první řadě soustředí na vynechání potravin živočišného původu, jako maso, vajíčka, mléko a mléčné výrobky, ale také nekupují kožené a kožešinové oblečení, boty atd. Na druhou stranu si někteří z nich klidně dají třeba hranolky a koblihu.


U nezpracované rostlinné stravy jde především o vynechání průmyslově zpracovaných potravin a potravin živočišného původu a soustředění se na příjem kvalitních živin a jejich správné kombinace.


Jak přejít na nezpracovanou rostlinnou stravu?

Někteří lidé do toho skočí ze dne na den. To však vyžaduje dost času na nákup nových potravin a vymýšlení nových receptů. Taky se můžou dostavit detoxikační projevy, jak se vaše tělo začne čistit. Většina lidí začne pociťovat nadýmání anebo se může dostavit průjem. Tyto nežádoucí projevy detoxikace vymizí, jakmile si tělo začne zvykat na zvýšený příjem vlákniny, luštěnin, zeleniny a ovoce.


Většině z nás vyhovuje více postupný přechod. Zkuste první týden vyměnit snídaně, druhý týden večeře a třetí týden si začněte chystat jídlo s sebou do práce. Na svačinu vám většinou bude stačit ovoce, pokud máte hlad, doplňte o hrst oříšků.


Čas na změnu je právě teď! Vaše tělo vám poděkuje.



Zdroje:

  • Nová čínská studie, T. Colin Campbell, Ph.D., Thomas M. Campbell, M.D.

  • Jak nezemřít, Michael Greger, M.D.

  • World Cancer reserch fund, American institute for cancer research, Analysing research on cancer prevention and survival, Recommendations and public health and policy implications https://www.wcrf.org/sites/default/files/Recommendations.pdf

  • Superimunita, Joel Fuhrman, M.D.

  • Physicians Committee for responsible medicine, www.pcrm.org

  • www.forksoverknives.com

  • https://www.forksoverknives.com/plant-based-primer-beginners-guide-starting-plant-based-diet/#gs.jdwzxp (By Naomi Imatome-Yun, January 03, 2019)