Podle studie (zveřejněné online v časopise Journal of the American Society of Nephrology) červené maso zvyšuje riziko selhání ledvin. Vědci vyhodnotili údaje od 63 257 účastníků v rámci studie, ve které sledovali souvislost mezi stravou a selháním ledvin.
Ukázalo se, že ti, kteří konzumovali nejvíce červeného masa, měli výrazně zvýšené riziko selhání ledvin. Výsledky ukázaly, že nahrazení jedné porce červeného masa jiným zdrojem bílkovin, jako jsou sójové výrobky nebo luštěniny, sníží riziko onemocnění o více jak 60 %.
Tato zjištění podporují předchozí výzkum, který naznačuje, že strava s vysokým obsahem zpracovaného masa zvyšuje riziko onemocnění a úmrtnost.
Zdroje:
Lew QLJ, Jafar TH, Koh HWL, et al. Red meat intake and risk of ESRD. J Am Soc Nephrol. Published online July 14, 2016.
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/red-meat-linked-kidney-failure
Foto: díky za foto picjumbo.com
Comments