top of page
Veronika

Boršč s kvašeným zelím bez masa

Aktualizováno: 17. 10. 2021

Když ho uděláte pořádně hustý a s velkými kousky, bude z něj výborné hlavní jídlo. Když zeleninu nakrájíte na malé kousky a přidáte víc vody, tak ho vydávejte za polévku. Je výborný. Určitě vyzkoušejte i pokud máte s červenou řepou jinak problém.


Boršč s kvašeným zelím bez masa

Seznam surovin vypadá dlouhý, ale nenechte se zastrašit, jen „zimní“ zelenina a koření. Klíčové jsou řepa, brambory a mletá červená paprika.


Suroviny:

  • 1 větší cibule

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 4 stroužky česneku

  • jedna červená řepa

  • 3–4 brambor

  • 1–2 mrkve

  • 1 malá petržel nebo pastinák

  • sůl - pokud není v zeleninovém vývaru (další je v shoyu a zelí)

  • 1/3 hrnku červené neloupané čočky

  • 1/2 hrnku uvařených červených fazolí

  • 1 lžičky mahá nebo mletého kmínu

  • 1 lžička mleté červené papriky (pokud nevaříte pro děti, můžete použít i trochu pálivé)

  • 1 lžička sušené petrželové natě

  • 1/2 lžičky houbového koření (nemusí být)

  • 1 lžička sušené celerové natě (nebo vaše oblíbená sušená zelenina do polévky)

  • 2 bobkové listy

  • pepř (pokud nevaříte pro děti)

  • 2 lžíce shoyu

  • 5–7 hrnků vody (dle požadované hustoty)

  • 1 hrnek kvašeného zelí


Postup:

  1. Orestujeme cibuli na lžíci oleje

  2. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, řepu, petržel

  3. Přidáme papriku, mahá, sůl a pár vteřin orestujeme (nepřipalte papriku, jinak zhořkne)

  4. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem

  5. Přidáme na kostky nakrájené brambory, propláchnutou čočku, fazole, shoyu, pepř, sušenou zeleninu a rozmačkaný česnek

  6. Podle potřeby přidáme vodu nebo vývar, aby bylo vše potopeno

  7. Vaříme cca 35 minut

  8. Vyndáme bobkové listy

  9. Část polévky rozmixujeme. Pokud spěcháte, jen párkrát pulzněte tyčovým mixérem v hrnci s polévkou. Pokud chcete polévku perfektní, trochu polévky odeberte (cca 1/5), rozmixujte a pak vraťte do polévky

  10. Dochutíme, nalijeme na talíře a doprostřed přidáme velkou lžíci kvašeného zelí


Tipy:

  1. Většinou neodolám a naleji do boršče smetanu z vlašských ořechů. Je pak krásně krémová https://www.chutprirody.cz/post/smetana-z-vlasskych-orechu

  2. Pokud bude boršč hlavní jídlo, nakrájejte zeleninu na větší kusy a použijte méně vody nebo zeleninového vývaru

  3. Pokud máte v lednici rozdělanou miso pastu, rozhodně ji také použijte. Více o miso polévce https://www.chutprirody.cz/post/premium-zazracna-miso-polevka



Nejlepší suroviny na skvělý boršč si můžete nakoupit ZDE.


 


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page