top of page

3 věci, které změní váš život

Nejlepší věci nepotřebují reklamu. Většinou vám o nich řeknou vaši kamarádi, rodina nebo kolegové. Každý máme několik věcí, které nám přijdou naprosto úžasné a změnily nám život. Tohle jsou 3 z mých.


Polévkovar za vás udělá skvělou polévku za pár minut

Pokud chcete jíst co nejzdravěji, ale netrávit spoustu času v kuchyni, tak tohle je nepostradatelný pomocník. Příprava polévky vám zabere pár minut. Přibližně 3–5. Nedělám si legraci. Za ani ne 5 minut máte suroviny v polévkovaru, zmáčknete čudlík a můžete se věnovat jiným věcem, ať už je to cvičení, psaní domácího úkolu s dětmi nebo cokoli jiného.


Bez receptů

Ideální jsou kombinace zeleniny + luštěnin a případně celozrnných obilnin. Nepotřebujete ani žádné recepty. Příroda vám napoví. Stačí, když budete dodržovat barvy.


Například

  1. Červená čočka loupaná, mrkev, cibule, česnek, kari, sůl, pepř (+ lžíce quinoy)

  2. Pórek, uvařené mungo fazole, mletý kmín nebo mahá koření (+ brambora, 1 PL quinoy)

  3. Cibule, česnek, cizrna, sůl – uvařit, přidat špenát nebo kadeřávek – rozmixovat

Chystám článek, kde vám poradím více kombinací 😉


Uvařenou cizrnu, bílé fazole, červené fazole a mungo fazole mám vždy pro polévkovar připravené v mrazáku. O víkendu uvaříte, co dochází, a v týdnu jen rychlovaříte 😊


Polévkovary umí polévky krémové i polévky s kousky. Zvládnou i domácí bujon a některé i marmeládu, rostlinné mléko nebo smoothie.


Výběr polévkovarů je opravdu velký. Vybírejte spíše podle velikosti, jestli vaříte pro 2, nebo 5 lidí. Nejlépe nějaký bez teflonu a co nejméně plastu.




Možná se jí nechcete vzdát, protože je to pohodlné. Ale víte o rizicích?


Podle nové studie publikované v PLOS Medicine může antikoncepce obsahující gestageny zvýšit riziko rakoviny prsu. Bylo zjištěno, že současné nebo nedávné užívání antikoncepce zvyšuje relativní riziko rakoviny prsu přibližně o 20 až 30 %. Mírné zvýšení rizika bylo již známo u kombinované estrogen-gestagenové antikoncepce a toto zvýšené riziko platí i pro přípravky obsahující pouze gestagen [1].


Riziko rakoviny prsu lze sice snížit dodržováním zdravé rostlinné stravy, která je bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a luštěniny, zejména sójové produkty, ale i tak nejsem ochotná to riskovat.



Možná je náhrada snadnější, než si myslíte, a mnohem bezpečnější. Třeba Caya. Vaginální pesar Caya funguje jako bariérová nehormonální antikoncepce. Tato metoda funguje na principu mechanické překážky mezi spermiemi a vajíčkem, a tím brání nechtěnému oplodnění. Pesar je vyroben z měkkého analergického antibakteriálního lékařského silikonu, který je poddajný a snadno se zavádí do pochvy.


Pesar je vhodnou metodou ochrany před nechtěným početím pro ženy, které nemohou nebo nechtějí užívat hormonální antikoncepci. Silikonová diafragma se zavede těsně pod děložní čípek, kde zachytí spermie a zabrání tak jejich proniknutí do dělohy. Antikoncepční účinnost pesaru je srovnatelná s pánským kondomem a lze ji ještě zvýšit použitím spermicidního gelu.


Diafragma Caya je vhodnou alternativou mezi hormonální antikoncepcí a klasickými kondomy. Lze ji opakovaně používat až po dobu dvou let, což z ní dělá oproti kondomům finančně výhodnější a také ekologičtější záležitost. Na rozdíl od hormonální antikoncepce pesar Caya nemá vliv na zdraví ani menstruační cyklus ženy a je tak vhodný bezprostředně po porodu, během kojení i při plánovaném rodičovství.


Cayu můžete zavést do pochvy i s několikahodinovým předstihem, nejpozději však 15 minut před pohlavním stykem. Neuvolňuje žádné hormony, je to pouze bariéra.


Nejzdravější antikoncepce, která funguje.




A teď můj absolutní vítěz. Můj milovaný bakuchiol :-)


Kosmetiku mám ráda. Ráda o svoji pleť pečuji. Vyzkoušela jsem opravdu hodně různých krémů, olejíčků a sér. Lepších i horších. Ale jestli mě něco opravdu ohromilo, tak to byl jednoznačně bakuchiol.


Poslouchala jsem rozhovor s paní doktorkou Maren Locke, která mluvila o účincích, ale také nebezpečí retinolu. Paní doktorka se zmínila o bakuchiolu, který je přírodní a zároveň mnohem bezpečnější náhradou retinolu. Našla jsem slovenskou firmu Kvitok, která bakuchiol dodává do ČR.



Po jednom použití bakuchiolu můžete vidět rozdíl. Ale do pár dní vyhladí vaši pleť úplně do miminkovské hebkosti.


Navíc je 100% přírodní a vy víte, jak mám ráda jednoduché přírodní věci. Tohle sérum se nezalekne ani té nejproblematičtější pleti a kožních neduhů, jako je rosacea (růžovka), hyperpigmentace (páni, to jsem ani nečekala, ale fakt pomáhá), akné i hormonální akné, která vám vyskáče jen pár dní před menstruací.


Pokožku zjemňuje, zamezuje vysušování i tvorbě černých teček. To vše díky kyselině azelaové, která se přirozeně vyskytuje na povrchu pleti a je pro ni velmi důležitá. Nejen, že chrání před předčasným stárnutím, ale má i příznivé účinky právě třeba na akné, vyhlazování jizev po akné, snižuje produkci mazu, zabraňuje tvorbě hnědých skvrn a odstraňuje je.


Složení tohoto séra od Kvitok je velmi jednoduché, a proto jej můžete velmi lehce kombinovat třeba se svým oblíbeným krémem nebo jiným pleťovým sérem.

Nejdřív použijete bakuchiol, vmasírujete do pleti a pak použijete svůj obvyklý krém.


Kosmetická značka Kvitok mě nadchla tolik, že používám i jejich úžasný voňavý deodorant a moje podpaží celý den voní jako jarní louka bez nebezpečných složek, které obsahuje většina deodorantů a antiperspirantů.


Klasické antiperspiranty jsou již spousty let spojeny s rakovinou prsu. Obsahují totiž hliník, který se vstřebává přes kůži. Holením se naruší kůže podpaží a nebezpečné látky se mohou ještě jednodušeji vstřebat do těla.


Evropské bezpečnostní orgány a úřad FDA konkrétně doporučují antiperspiranty na poškozené (oholené) nebo zraněné pokožce nepoužívat. Ale to jistě všichni víte, protože jste četli varování FDA hlavu 21, část 350, podčást C50-5c1 kódu federálních předpisů, že? :-)


Vědci došli k závěru, že vzhledem k tomu, že hliník může být toxický a nijak ho nepotřebujeme, je snížení koncentrace tohoto kovu v antiperspirantech naléhavou záležitostí. Nebo přinejmenším by mělo být uvedeno na štítku: Nepoužívejte po holení. Nejlépe bychom měli úplně přestat používat antiperspiranty obsahující hliník.


A jestli se bojíte zápachu, tak vás hned uklidním. Ironií je, že antiperspiranty to mohou zhoršit. Zvyšují výskyt typů bakterií, které způsobují tělesný zápach. Je to jako příběh s antidepresivními léky, které mohou v dlouhodobém horizontu vést k větší depresi. Čím více používáme antiperspiranty, tím více je můžeme potřebovat. Jak úžasně výhodné pro průmysl s obratem miliardy dolarů, že?


Já hlasuji pro žádný antiperspirant, protože zastavovat pocení je samo o sobě průšvih. A pokud vůni do podpaží, tak bez hliníku a dalších nebezpečných látek, třeba Jarní louku od firmy Kvitok.


Za firmou Kvitok stojí mladá a chytrá žena Martina, která studovala na lékařské a poté i chemické fakultě a tam si uvědomila, kolik nebezpečných látek přichází každý den do styku s naší pokožkou a tělem. A my se jim můžeme díky této úžasné kosmetice vyhnout.



Ať i vám tyto věci změní život k lepšímu.


Zdroje:

  1. Fitzpatrick D, Pirie K, Reeves G, et al. Combined and progestagen-only hormonal contraceptives and breast cancer risk: A UK nested case–control study and meta-analysis. PLOS Medicine. 2023;20(3):e1004188. doi:10.1371/journal.pmed.1004188 Shah S, Mahamat-Saleh Y, Ait-Hadad W, Varraso R, Boutron-Ruault MC, Laouali N. Adherence to Healthy and Unhealthy Plant-Based Diets and Risk of Breast Cancer Overall and by Hormone Receptor and Histologic Subtypes Among Postmenopausal Women. Abstract presented at: Nutrition 2022, annual meeting of the American Society for Nutrition; June 14-16, 2022; virtual conference. Trock BJ, Hilakivi-Clarke L, Clarke R. Meta-analysis of soy intake and breast cancer risk. J Natl Cancer Inst. 2006 Apr 5;98(7):459-71. doi: 10.1093/jnci/djj102. PMID: 16595782.



 

Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page