Zdravá střeva = zdravé tělo aneb 7 způsobů jak si vybudovat armádu ochránců ve vašem střevě

Aktualizace: bře 29

Díky správné stravě můžete zlepšit svoje zdraví, předcházet nemocem a zvýšit obranyschopnost vašeho organismu. A to je přesně to, co teď všichni potřebujeme. Stačí nakrmit správné bakterie ve vašem zažívacím traktu a posílit tak armádu vojáků, kteří vás chrání.


Zdravá střeva = zdravé tělo

Ve vašem zažívacím traktu žijí biliony bakterií a hrají důležitou roli ve zdraví. Z tisíců druhů střevních mikrobů, které žijí ve střevě, jsou však některé velmi dobré pro vaše tělo – zatímco jiné méně. Mezi nimi musí vládnout mír a rovnováha.


Zdravá rostlinná strava zlepšuje zdraví a rozmanitost střevních mikrobů, předchází a léčí stavy, jako jsou obezita, cukrovka, srdeční choroby a záněty spojené s autoimunitními chorobami.


"Velkochovy používají antibiotika v krmných směsích, protože zvířata pak vyrostou rychleji. Bohužel, když jíte takové maso nebo mléko, váš imunitní systém se stává imunní proti antibiotikům..."

Jak mohu zvýšit dobré bakterie ve svém střevu?


1. Doplňte vlákninu

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny živí zdravé bakterie, které zlepšují imunitní funkci, snižují zánět i chronická onemocnění a dokonce pomáhají regulovat náladu. Denní příjem vlákniny by měl být minimálně 25–29 g. Tady platí čím více, tím lépe. Například mistička ovesných vloček bude mít cca 12 g vlákniny. Hovězí steak má 0 g vlákniny.


Zkuste si alespoň zhruba spočítat, kolik vlákniny sníte. Pomoci vám může například aplikace www.kaloricketabulky.cz. Pokud jíte podle receptů z našich stránek www.chutprirody.cz nebo podle našeho seznamu denní dvacítky, máte příjem vlákniny určitě dostatečný.


2. Vyberte potraviny bohaté na prebiotika

Prebiotika živí zdravé bakterie. Mezi dobré zdroje prebiotik patří pórek, cibule, česnek, chřest, celozrnná obilniny, špenát, fazole, banány, oves, sója…


3. Vyzkoušejte probiotická jídla

Probiotika jsou živé bakterie nebo kvasinky vyskytující se ve fermentovaných potravinách, které se po konzumaci usadí ve střevech a zlepší zdraví. Zdravé zdroje zahrnují kvašené zelí, miso, tempeh, kimchi...


4. Vyvarujte se živočišných produktů

Červené maso, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku a smažená jídla, rychlé občerstvení, mražená hotová jídla, zmrzliny, uzeniny, limonády aj. snižují počet zdravých bakterií a zvyšují výskyt „špatných“ bakterií spojených s chronickými chorobami.


5. Omezte tuky

Velkým obloukem se vyhýbejte smaženým jídlům, také tzv. junk food nebo fast food a místo toho krátce restujte na lžíci oleje nebo na vývaru. Používejte zálivky s nízkým obsahem tuku, zejména pokud máte cukrovku nebo prediabetes. Většina rostlinných potravin má přirozeně nízký obsah tuku. Dávejte přednost kvalitním rostlinným olejům (olivový, řepkový) a kvalitním tukům z ořechů a semínek.


6. Vyvarujte se zbytečných antibiotik

Nadměrné používání antibiotik může zničit zdravé bakterie. Nikdy nenaléhejte na svého lékaře, aby vám předepsal antibiotika. Nechte to na jeho pečlivém zvážení a nikdy si je neordinujte sami.


Bohužel i krmivo pro zvířata obsahuje antibiotika, které se po konzumaci masa a mléka dostávají do vašeho těla. Velkochovy používají antibiotika v krmných směsích, protože zvířata pak vyrostou rychleji. Bohužel, když jíte takové maso nebo mléko, váš imunitní systém se stává imunní proti antibiotikům, které vám pak předepíše váš lékař, až je budete potřebovat.


Bakterie budou časem stále imunnější, jak budou pokračovat tyto praktiky. Potravinářský průmysl se jich ovšem nehodlá vzdát, protože zvířata by nerostla tak rychle. Stejně tak tyto praktiky vyhovují farmaceutickému průmyslu, potřebují prodávat léky. V jejich zájmu je pouze vydělat peníze. Nemůžeme čekat, až se tato situace změní. Musíme se změnit my. Přestaňme to jíst jednou provždy. [4]


7. Mějte zdravý životní styl

Cvičení (alespoň 20minutová procházka denně), dostatek spánku (nejužitečnější je ten před půlnocí) a zvládnutí stresu (k tomu vám pomůže i zmíněný pohyb) mohou mít pozitivní vliv na vaše střevní mikroby.


Tento článek byl zpracován podle nejlepších dostupných zdrojů, pocházejících od Výboru lékařů pro zodpovědnou medicínu (Physicians Committee) a Světové zdravotnické organizace (WHO), a také z nejnovějších lékařských studií. Nenechte se přesvědčit prodejci „zázračných“ výživových doplňků, nesmyslných diet nebo prodejci nezdravých potravin, kterým jde jen o zisk. Použijte zdravý rozum a kvalitní zdroje.



Zdroje:

  • [1] Meghan Jardine, MS, MBA, RD, LD, CDE, Associate Director of Diabetes Nutrition Education, Physicians Committee

  • [2] Physicians committee for respnsible medicine https://www.pcrm.org/health-topics/gut-bacteria

  • [3] World Health Organization https://www.who.int/elena/titles/bbc/fruit_vegetables_ncds/en/

  • [4] rozhovor s panem doktorem Nealem Barnardem – Výbor lékařů pro zodpovědnou medicínu https://www.youtube.com/watch?v=wLvOMPRvhGM