top of page

Sportujete? A víte, co jedí největší sportovní hvězdy?

Aktualizováno: 17. 3. 2021

Co mají společného sportovní hvězdy jako Venus William, Lewis Hamilton nebo Derrick Morgan (Tennessee Titans NFL), Novak Djokovic, Patrik Baboumian (jeden z nejsilnějších mužů světa), Morgan Mitchell (nejrychlejší žena Austrálie – sprint na 400 m), Arnold Schwarzenegger a spousta dalších sportovních velikánů? Jejich síla pochází z nezpracované rostlinné stravy.


Co jedí největší sportovní hvězdy?

Co za tím stojí, se snažila objasnit nová recenze publikovaná v prestižním časopise Nutrients.

  1. Nemoci srdce se nevyhýbají ani sportovcům. V jedné studii mělo 44 % vytrvalostních cyklistů a běžců aterosklerotické pláty (nahromaděný tuk ve stěně tepny). Zjistilo se, že rostlinná strava udržuje srdce sportovců silná, cévy zůstávají pružné a nezanesené, krevní tlak a cholesterol jsou v normě a sportovci nemají problém s váhou.

  2. Masitá strava zvyšuje hladinu cholesterolu, zhoršuje zánět, který může mít za následek bolest, zhoršit sportovní výkon a uzdravení. Studie ukazují, že nezpracovaná rostlinná strava může mít protizánětlivý účinek.

  3. Rostlinná strava s nízkým obsahem nasycených tuků a bez cholesterolu pomáhá zlepšit krev a krevní oběh. To umožňuje dostat více kyslíku do svalů a tím zlepšit sportovní výkon.

  4. Studie prokázaly, že i jediné jídlo s vysokým obsahem tuků, například klobása a McMuffin, zhorší arteriální funkci po dobu několika hodin. Což vede k horšímu průtoku krve a tím zhoršení sportovního výkonu.

  5. Oproti masožravcům získávají lidé, kteří jedí rostlinnou stravu, více antioxidantů, které pomáhají neutralizovat volné radikály. Volné radikály vedou k únavě svalů, snížené sportovní výkonnosti a zhoršenému zotavení.

  6. Rostlinná strava, která má obvykle nízký obsah tuku a vysoký obsah vlákniny, sníží tělesný tuk. Snížený tělesný tuk je spojen se zvýšenou aerobní kapacitou a tím pádem možností používat kyslík k podpoře cvičení. Studie ukazují, že sportovci na rostlinné stravě zvyšují maximální VO2 – tj. maximální množství kyslíku, které mohou použít během intenzivního cvičení což vede k lepší vytrvalosti.

Nezpracovanou rostlinnou stravou rozhodně nejsou myšlené hranolky, smažený květák nebo koblihy. Mluvíme tady o zdravém jídelníčku z nezpracovaných nebo jen minimálně zpracovaných rostlinných potravin. Patří sem zelenina, ovoce, celozrnné obilniny, luštěniny, ořechy a semínka.



Zdroj:

  • Barnard ND, Goldman DM, Loomis JF, et al. Plant-based diets for cardiovascular safety and performance in endurance sports. Nutrients. Published online January 10, 2019.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page