Natural rýže obsahuje mnohem více vlákniny než bílá a rychleji vás zasytí. Dodá vám také spoustu vitamínů a minerálních látek. My ji dnes zkombinujeme se zeleninou a tofu. Pokud nemůžete jíst sóju, vyměňte ji za cizrnu nebo třeba fazole adzuki, které nadýmají nejméně ze všech fazolí.
Suroviny:
1 hrnek rýže natural
2 hrnky vody
1 tofu natural
1 hrnek pokrájených žampionů
1 hrnek na proužky pokrájeného červeného zelí
1 hrnek na proužky pokrájené červené papriky
3 stroužky česneku – jemně pokrájeného
1 cibule – pokrájená na tenké měsíčky
1 jarní cibulka
Dresink
2 lžíce mandlového másla (můžete použít i burákové, jestli ho máte rádi)
3 lžíce shoyu (tamari)
1 lžíce javorového sirupu
1 lžíce citrónové šťávy
1/2 lžičky česnekového prášku
špetka chilli nebo kajenského pepře (podle chuti)
1/2 lžičky cibulového prášku
1/2 lžičky mletého zázvoru
Postup:
Rýži propláchneme a dáme do hrnce v poměru 1 hrnek rýže a 2 hrnky vody. Přiklopíme a vaříme pod pokličkou 45 minut na nižší teplotu
Tofu důkladně osušíme utěrkou. Nebojte se ho trochu zmáčknout, aby se zbavilo vody, jinak se neorestuje do zlaté barvy. Nakrájíme na kostky a dáme restovat na lžíci oleje. Jakmile začne zlátnout, dáme stranou z pánve
Očistíme a pokrájíme žampiony, dáme restovat na pánev, jakmile začnou zlátnout, přidáme zelí, papriku, česnek a cibuli. Orestujeme
V hrnku si smícháme všechny suroviny na omáčku
Po uvaření rýže promícháme vše v pánvi, ozdobíme jarní cibulkou a podáváme
Tip:
Jak to uvařit za 7 minut? - Rýži si můžete uvařit den předem - Místo krájení zeleniny použijte mraženou zeleninovou směs (třeba se žampiony, zelenými fazolkami…) Než se orestuje, smíchejte směs surovin na dresink.
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments