Čočkové kari s paprikou a cuketou

Čočkové kari je perfektní jídlo z jednoho hrnce. Je vydatné, naplněné čočkou plnou bílkovin, zahřívacím kořením a perfektně krémové díky kokosovému mléku.


Čočkové kari s paprikou a cuketou

Suroviny (Přibližně 4-6 porcí):

  • 2 PL olivového oleje

  • 7 stroužků česneku

  • 2 PL nastrouhaného zázvoru

  • 1 malá cuketa

  • 1 větší červená paprika

  • 1 ČL kari koření

  • 1 ČL mleté kurkumy

  • 1 ČL mahá nebo mletý kmín

  • 2 PL shoyu nebo tamari

  • 1/3 ČL kajenského pepře (podle chuti)

  • 1 ČL soli

  • 1 hrnek červené neloupané čočky

  • 2 hrnky vody

  • 2 hrnky pokrájených rajčat (nebo 1 plechovka)

  • 1 plechovka kokosového mléka

  • 2 lžíce citrónové šťávy

  • 2 hrnky čerstvého špenátu (nebo kadeřávku)


Postup:

  1. Na olivový olej dáme restovat prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor

  2. Cuketu jemně pokrájíme na kousky a přidáme k česneku

  3. Pokrájíme jemně papriku a přidáme k zelenině. Restujeme na střední teplotu 3–6 minut

  4. Přidáme koření: kurkumu, kari koření, mahá, kajenský pepř, sůl a promícháme

  5. Přidáme čočku, vodu, rajčata, kokosové mléko, shoyu a vaříme cca 40 minut

  6. Přidáme citrónovou šťávu, špenát, promícháme do zavadnutí špenátu

  7. Ochutnáme, dochutíme a ozdobíme čerstvými bylinkami


Tipy:

  1. Podáváme s natural rýží, celozrnným chlebem, celozrnným pita chlebem, celozrnným kuskusem….

  2. Do kari lze přidat 5 lžic červené quinoi a můžeme podávat bez přílohy



 

Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše